REKLAMI GEÇ

GÖKÇEK’E GÖRE ŞEÇİMDEN ÖNCE İMKANSIZ

GÖKÇEK’E GÖRE ŞEÇİMDEN ÖNCE İMKANSIZ

Denizlililere seslenen Gökçek, tahminen seçim sonrası Denizli’nin büyükşehir olacağını söyleyip, ekledi; “Ama ne gereği var, bence büyükşehir statüsü değişmeli” diye konuştu.

/ DENİZLİHABER / 2 Kasım 2010 Salı, 11:32

Denizli Belediyesi ‘Cumhuriyetin 87.yılında büyükşehire doğru Denizli’ konulu panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ile Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci katıldı.

STAND-UP GİBİ
EGS Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde Bakan Selma Aliye Kavaf, Vali Yavuz Erkmen, AKP Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, M.Salih Erdoğan, Mithat Ekici, belediye eski başkanları, oda başkanları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlarda yerini aldı. Denizli’nin büyükşehire adım adım ilerlemesinin konu alındığı panelde, konuşmacı belediye başkanlarından Melih Gökçek ve Mehmet Özhaseki’nin sunumları stand-up havasında geçti. Özellikle iki büyükşehir belediye başkanlarının verdiği örnekler ve sunumu salondakileri kahkahaya boğdu.

ZEYBEKCİ “ŞEHİRLER YARIŞIYOR”
Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ise, Denizli’nin büyükşehir olabilmesi için yıllardır büyük mücadele verdiklerini belirterek, önce bütünşehir olarak şehrin toparlandığını söyledi. Büyükşehir olma konusunda Denizli’nin önemli mesafe kat ettiğini ifade eden Nihat Zeybekci, “Büyükşehir büyük projeler gerektirir. Dünyada ülkelerin yarışı bitti, Türkiye’nin Almanya’yla, Yunanistan’la, Çek Cumhuriyeti ile yarışı bitti. Artık şehirlerin yarışı var. Artık Ankara’yla Paris’in yarışı, İstanbul’la Newyork’un yarışı var. Artık şehirler yarışıyor. Önce şehirler ön planda. Ülkelerden önce şehirler ön plana çıkıyor. Bu büyük planlamalar sayesinde biz Türkiye’nin en şanslı kentlerinden biri olarak adlediyoruz” dedi.

GÖKÇEK “BÜYÜKŞEHİRDE YETKİLER BÖLÜNÜYORPanelde konuşan Melih Gökçek, aslında bir belediye başkanı açısından düşünüldüğünde, büyükşehir belediye başkanı olduğunda yetkilerin ilçe belediye başkanlarıyla bölüşüldüğünü söyleyerek, “İlçe ve büyükşehir belediyesi ikisi bir arada olduğunda o şehirde mutlaka karışıklık başlar. Bunun istisnası yok, ister aynı partiden seçilin ister başka partilerden seçilin. İlçe belediye başkanlarının birçoğu kendisini büyükşehir belediye başkanı yerinde gördüğü için iç çatışma başlar, bundan dolayı da verim düşer. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri belli konularda yetki karmaşası içersine girer. Biz AKP iktidara geldiğinde Sayın başbakanımızla bir toplantı yapmıştık. O toplantıda sayın başbakanımızın da niyeti Ankara ve İstanbul hariç bütün vilayetlerde büyükşehirler olsun ama tek baş olsun, ilçe belediyeleri olmasın tarzında bir fikir atıldı. O fikrin tekrar gelmesi lazım. Büyükşehir olunduğu zaman para konusunda rahatlama gündeme gelecek ama yetki açısından tartışmalar inanılmaz sıkıntılar getirecek. Küçük vilayetlerde 3 tane ilçenin kurulması bence çok ama çok lüzumsuz bir iş. Bu ilçe belediyelerine aktaracağınız kaynakların karşılığında onlardan verim alabilmek kesinlikle mümkün değil. Onun için ben derim ki madem Denizli büyükşehir olmak istiyor yeni bir kanun çıkacak kendisi gibi nüfusu denk olan vilayetlerle beraber bu yola çıkacak, o halde yeni bir kanun için başbakan talepte bulunmalı ve demeli ki, Biz büyükşehir gelirlerini alalım tek belediye olarak kalalım. Bunu yaptığınız takdirde inanılmaz başarı elde edersiniz. 500 bin nüfusun 3 tane ilçeye ayrılması verimsizlikten başka bir şey değil. Ne kadar çok personele para verirseniz o kadar geriye gidersiniz. Personel ne kadar az olursa, hizmet alımıyla hizmet yaparsanız o kadar çok hizmet yaparsınız” dedi.

GÖKÇEK “SEÇİM ÖNCESİ BAŞARILI OLACAĞINIZI SANMIYORUM”
Gökçek, “Denizli kendisini tatmin ediyor aslında buna karar verecek olan merkezi hükümet. Bakanıyla, milletvekilleriyle, valisiyle, belediye başkanlarıyla birlikte toplu olarak sayın başbakana gidilmeli, bu iş toplu olarak anlatılmalı ve toplu olarak talep edilmeli. Türkiye’de ki verginin yüzde 9’u Denizli’de toplanıyor. Siz büyükşehir belediyesi olduğunuz zaman burada toplanan gelirlerin yüzde 5’i belediyeye kalacak. Biz Ankara’da metro yapmak istiyoruz ama paramız yok. Bunu yapmak için Avrupa standardına gelmemiz lazım. Avrupa standardına ne zaman geliriz? 25 seneden önce bize bu paraları vermezler. Çünkü borç var, hükümetlerin yatırımları var. Denizli o kadar vergi verecek ama bu vergiden payını alamayacak bu haksızlık, seçim öncesinde baskı yaparsanız böyle bir konu da başarılı olabileceğinize inanmıyorum. Ben sayın başbakanın yeğeni de olsam seçim öncesi 3 vilayeti büyükşehir yapmam. Bu sefer 8 vilayeti de küstürürüm. Seçim sonrası ben size hiç bir yetkim olmamasına rağmen söz verebilirim” diye konuştu.

ÖZHASEKİ “DOĞRU ADIM ATILMALI”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki de, günümüze damgasını vuran en önemli olgunun değişim olgusu olduğunu anlatarak, “Çok hızlı bir değişim yaşanıyor. Eğer bize şahıslar olarak, işimiz gücümüz ailemiz olarak veya kurumlarımız olarak bu değişimi doğru ve zamanında algılayabilirsek ayakta kalırız. Eğer algılayamazsak yoksa nispi olarak durumumuz kötüleşir ve geri gideriz. 81 vilayetimiz var. Bunlardan 40’ı ilçe konumuna düşmüş durumda. Bunlar zamanında medeniyetlerin merkeziydi. Bazı medeniyetlere başkentlik yapmışlar. Yüz binlerce nüfusları vardı. Ama şimdi yoklar. Ankara’daki bir ilçenin yarısı, Kayseri’nin bir ilçesi kadar bile değiller. 20-15 vilayet ayakta kalma mücadelesi veriyorlar. Günümüzün bazı özel şartları olmasa, objektif kıstaslar getirilse emin olun çoğu şehirlikten silinir. Ama 10-15 şehir var ki, bunlar kalkınma trendini yakalamış, yavaş yavaş yukarıya doğru çıkıyor, gayret içinde gelişiyor. Bunlardan biri de Denizli. Gelişen şartlarda eğer Denizli doğru adımlar atarsa büyür ve büyük şehirlerden biri olur. Ama doğru adımlar atmazsa durumu kötüleşebilir” dedi. Konuşmaların ardından, merak edilen sorular soruldu, belediye başkanları cevap verdi. Soru-cevap kısmının ardından Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, panelde konuşmacılara birer hediye verdi. Panelin sonunda toplu fotoğraf çektirildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı