REKLAMI GEÇ

“HEM DEVRİMCİYE HEM ÜLKÜCÜYE VEFA”

“HEM DEVRİMCİYE HEM ÜLKÜCÜYE VEFA”

Denizli Belediye Meclisi, 12 Eylül rejimi tarafından idam edilen ilk solcu isim olan Adalı, devrimciler tarafından öldürülen ülkücü Öğretmen Kavcar ve BBP Merhum Genel Başkanı Yazıcıoğlu’nun isimlerini sokak ve caddede yaşatacak.

/ DENİZLİHABER / 10 Kasım 2010 Çarşamba, 18:38

Denizli Belediye Meclisi tarihi bir karar alarak, aynı anda hem solcu hem de ülkücülerin isimlerini sokak ve caddelere verdi. 12 Eylül askeri rejimi tarafından idam edilen ilk solcu olan Kurtuluş Hareketi lise kanadı Dev-Lisli olan Denizlili Necdet Adalı, ayakkabı tamircisi babanın İstiklal Mahallesi’ndeki dükkanı önünde, devrimci gençler tarafından vurularak öldürülen ülkücü Öğretmen Osman Kavcar ve BBP’nin merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun isimleri iki sokak ile bir caddeye verildi.

Önergeler görüşüldü
Denizli Belediye Meclisi’nin AKP Grubu, bir süre önce Muhsin Yazıcıoğlu isminin, bir caddeye verilmesi için meclise önerge verdi. CHP Grubu da bunun üzerine, 12 Eylül askeri rejiminin idam ettiği ilk isim olan Denizlili Necdet Adalı’nın isminin bir sokağa verilmesi için meclise önerge verdi. Bu kez MHP Grubu bir önerge hazırladı, 1979 yılında babasına ait dükkanın önünde tabanca ile vurularak öldürülen Sanat Tarihi Öğretmeni Osman Kavcar’ın isminin bir sokağa verilmesini talep etti.

34 oyla kabul edildi
İşçi Partili Meclis Üyesi Gökhan Dikmen, siyasi olduğu gerekçesiyle Osman Kavcar ve Muhsin Yazıcıoğlu isimlerinin bir caddeye verilmesine ilişkin önergeye ret oyu verirken, MHP’den istifa ederek, bağımsız olarak meclis üyeliği görevini sürdüren Selma Erkan da Necdet Adalı’nın isminin bir sokağa verilmesine ilişkin önergeye ret oyu verdi. Denizli Belediye Meclisi, tarihi bir karar alarak, bir ret oyuna karşın 34 oyla bu üç ismin isimlerinin, iki sokak ile bir caddeye verilmesine karar verdi.

Yeşilköy Caddesi, Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi oldu
Muhsin Yazıcıoğlu’nun adı, Denizli Devlet Hastanesi karşısından başlayıp, Servergazi Mahallesi Ali Aygören Bulvarı’na kadar uzanan Yeşilköy Caddesi’ne verildi.

Adalı ve Kavcar’ın isimleri sokağa verildi
Osman Kavcar’ın adı, Feslikan Mahallesi’nde evine yakın olan 1001 Sokak’a, Necdet Adalı ismi ise İstiklal Mahallesi’nde 1195 numaralı sokağa verildi.

Denizli Belediye Başkan Vekili Osman Zolan, meclisin tarihi bir karar aldığını söyleyerek, meclis üyelerini kutladı. Zolan, “Kendi içimizde özeleştiri yapınca değerli insanların boşuna idam edildiği, boşu boşuna kardeş kavgasına kırdırıldığını anlıyoruz. Geleceğe daha sağlıklı yürüyebilme adına geçmişimizle hesaplaşıyoruz. Alınan karar tarihi bir karardır” dedi.

CHP Grubu adına konuşan Arif Balkanay, Türkiye’de bir döneme damga vurmuş nice genç fidanların askeri darbe ile yok edildiğini söyleyerek, “Necdet Adalı, Mamak Cezaevi’nden koğuş arkadaşım. İdam edildiği 8 Ekim 1981 günü çok ağlamıştım. Bir döneme damga vuran nice gençlerimizi kaybettik. Meclis tarihi bir karar vermiştir. Kardeşlik ve barış adına çok önemli bir adım atıldı” diye konuştu.

MHP Grubu adına konuşan Mehmet Fevzi Yeniçeri ise, “Geçmişte hem sağdan hem soldan nice insanımız öldürüldü. Çok kan aktı. Bunların dış güçlerin oyunu olduğunu bugün daha iyi anlıyoruz. Bir daha böyle tuzaklara düşmeyelim” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı