REKLAMI GEÇ

Kavaf : “Kadın çalışan sayısı artmalı”

Kavaf : “Kadın çalışan sayısı artmalı”

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, hükümet olarak kadın girişimci sayısını artırmayı, var olan kadın girişimcileri güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Bakan Kavaf, kadın girişimci sayılarında artış olması için KOSGEB kredileri verirken kadınlara pozitif yönden ayrıcalık tanıdıklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 13 Kasım 2009 Cuma, 17:35

Bakan Kavaf, Denizli Sanayi Odası (DSO) tarafından yürütülen ”Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesi İçin Denizli ve Stockholm Odaları İşbirliği Projesi’nin Anemon Otel’deki kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, mevcut rakamlar göz önüne alındığında, Türkiye’de kadın girişimciliğinin gelişimine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Kadınların hem sosyal hayatta, hem de iş hayatında daha fazla inisiyatif ve görev üstlenmesini istediklerini belirten Kavaf, şöyle dedi, “Hükümet olarak, geleceğin iş dünyasını yapılandırmada etkin kadın girişimciler oluşturmak için ekonomiye ve sosyal hayata değer katan kadın girişimci sayısını arttırmayı, var olan kadın girişimcileri güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe yönelik olarak girişimciler için verilen kredilerle ilgili yasada değişiklik yaparak, kadınlara pozitif ayrımcılık uyguladık. Erkek girişimciler 25 bin, kadın girişimciler 30 bin TL kredi alabilmektedir. Yine, yasada başka bir değişiklik yaparak kadın girişimcilerin sadece üretimde değil, hizmet sektöründe de aynı kredileri alabilmelerine imkan sağladık” dedi.

Bakan Kavaf, iş gücü istatistiklerine göre, 22 milyon çalışanın yüzde 72’sini erkeklerin oluşturduğuna dikkat çekerek, kadınlar arasında sadece yüzde 1,2’lik bir kesimin işveren, yüzde 13’lük kesimin serbest meslek sahibi olduğunu aktardı. Türkiye’de kadın istihdam potansiyelinin önemli bir bölümünün kullanılamadığını vurgulayan Kavaf, 2009 yılı Temmuz ayı verilerine göre kadınların istihdam oranının yüzde 27 olduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü, ”Çalışabilir yaştaki 24 milyon 400 bin kadının yaklaşık 20 milyonu iş gücüne dahil edilememiştir. Avrupa Birliği sürecinde bir ülke olarak, işgücüne katılıma öncelik vermemiz gerekmektedir” dedi.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müdat Keçeci ise, Oda olarak bu sene iki önemi projeye imza attıklarını, bunlardan bir tanesinin kadın girimci yetiştirme projesi olduğunu, diğerinin ise kadın istihdamını artırmaya yönelik olarak hayata geçirdikleri, ‘Kadının Adı Var’ projesi olduğunu anlattı. Keçeci, kadın istihdamına yönelik bazı istatistiklerde bulundu. Keçeci, “2008 sonu itibariyle Türkiye’de 23 milyon 805 bin kişilik iş gücünü 6 milyon 329 bini kadın. Erkeklerde yüzde 70 oranında iş gücüne katılıyor. Kadınlar ise yüzde 24,5 oranında iş gücüne katılıyor. 1 milyon 249 bin işverenimizin sadece 77 bini kadın. Denizli-Aydın-Muğla planlama teşkilatı böyle değerlendiriyor. 2006 verilerine göre kadınlar iş gücüne bu bölgemizde yüzde 31,3 ile katılıyor. İşsizlik oranımız bu bölgede kadınlarımızda yüzde 8,4. istihdam oranımız ise yüzde 28,6’dır. Türkiye’nin genel kriterlerine baktığımız zaman bu bölgede oldukça yüksek. Ama özellikle Denizli’ye münasır olarak istatistikleri yapmaya kalktığımızda mutlak suretle bu bölgenin en iyi ili Denizli’dir. Denizli’de 2002 yılında 102 bin çalışanımızın 50 bini kadındı” dedi.

Vali Yavuz Erkmen de, Denizli’nin kadın istihdamı oranında, Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu, ancak kadın girişimci oranı açısından ise aynı başarıyı yakalayamadığını ifade ederek, kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışarak, bu alanda da Denizli’yi ön plana çıkarmayı istediklerini belirtti.

Konuşmaların ardından, projede görev alan ve başarı ile tamamlayan 12 girişimci kadına sertifikalarını, Devlet Bakanı Kavaf, Vali Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, DSO Başkanı Keçeci, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazı Necdet Ardıç, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı