REKLAMI GEÇ

Mecliste Zeybekci ve 12 Eylül gerilimi

Mecliste Zeybekci ve 12 Eylül gerilimi

Bugün toplanan Denizli Belediye Meclisi, önce Zeybekci’nin yetki devri, ardından 12 Eylül tartışmalarına sahne oldu. Mecliste, belediyenin otogara yapacağı otelin satış kararı da gündeme alındı.

/ DENİZLİHABER / 1 Ekim 2010 Cuma, 18:06

Denizli Belediye Meclisi, Ekim ayı toplantılarına tartışmalarla başladı. Toplantıda, muhalefetle iktidar arasında önce Zeybekci’nin yetkilerini devretmesi ile ilgili sert tartışmalar yaşandı. Toplantıda öne çıkan ikinci gündem maddesi ise BBP’nin eski Genel Başkanı Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun isminin bir caddeye verilmesinin istenmesiydi. Bunun ardından, 12 Eylül kurbanlarından Necdet Adalı’nın da isminin bir caddeye verilmesi gündeme getirildi. Denizli Belediyesi’nin eski oto santral garajına yapacağı otelin satışı da meclis gündemindeki yerini aldı.

Mecliste, muhalefetle iktidar önce Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin yetkilerini yılbaşına kadar başkan yardımcılarına ve daire müdürlerine devretmesiyle ilgili sert tartışmalar yaptı. Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan’ın başkanlık yaptığı Denizli Belediye Meclisi’nde, Zeybekci’nin yetkilerinin devriyle ilgili, İşçi Parti’li Meclis Üyesi Gökhan Dikmen soru önergesi verdi. Gökhan Dikmen, soru önergesinin yazılı olarak ve ivedilikle yanıtlanmasını istedi. Dikmen, “Kenti yöneten insanlar halka karşı sorumlu davranmalıdır. Söyledikleri sözler kamuoyunda farklı algılanmayacak şekilde açık ve net olmalıdır. Üstü kapalı, ne anlama geldiği belli olmayan, niyet okuma yöntemi ile tartışmalara açık söylemler söz sahibine olduğu kadar, makam ve kurumlara da zarar vermektedir. Kendini bu şekilde tartıştırmayı istemesinin sebebini ve şeffaf belediyecilik anlayışına ne kadar yakıştığını da takdirlerinize bırakıyorum” dedi.

Dikmen, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
-Zeybekçi 2011yılında yapılacak genel seçimlerde milletvekilliğine aday mıdır?
-Defalarca yaptığı açıklamada “Seçildiğim sürece 2023 yılına kadar belediye başkanıyım” sözünden vazmı geçmektedir?
– Referandum sonuçları canını sıktığı için, kendini geri mi çekiyor?
-AKP milletvekilleri ile arasında anlaşmazlık mı var?
-Sayın Zeybekci’nin kendisinde veya yakın çevresinde sağlık problemi var mıdır?
-Ticari işlerinde sıkıntısı var ve bu yüzden işleri ile mi ilgilenmek istiyor?
-Dokunulmazlık zırhına kavuşup, yargılamalardan kurtulmak mı istemektedir?
-Zaten Belediye’nin karar organı olan meclis toplantılarına zorunlu olanlar dışında katılmayarak yetkilerini çok daha öncesinden devretmemiş miydi?

Ardından söz alan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Teoman Sancar, grubu adına konuya açıklık getirilmesini istedi. Sancar, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin yaptığı açıklamadan bir şey anlamadıklarını, “5 satırlık yazıdan bir şey anlamadık” sözleriyle ifade etti. Sancar, açıklamanın yetersizliğinden yakındı.

Konuyla ilgili soruları ise Denizli Belediye Meclisi’ne başkanlık eden Osman Zolan yanıtladı. Zolan, “Aslında bu soruların muhatabı ben değilim ve o 5 satırlık yazı her şeyi ifade ediyor. Ancak olayın farklı noktalara çekilmek istenmesi nedeniyle açıklama yapmam gerekti. Başkanın açıklaması gayet nettir, flu bir tarafı yoktur. Başkan Zeybekci, kırtasiye, protokol işlerini bırakarak, Denizli’nin büyük sorunlarıyla ilgilenecek, çözümleri için birebir çalışacak. Yapılan açıklamalardan bir şey anlamıyorsak, kendimizi gözden geçirmeliyiz” dedi.

Toplantıda öne çıkan diğer önemli gündem maddesi ise BBP’nin vefat eden Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun isminin bir caddeye verilmesine ilişkin önergeydi. AKP’liler, Muhsan Yazıcıoğlu’nun isminin bir caddeye verilmesi konusunda, meclise önerge verince, konu 12 Eylül hesaplaşmasına döndü. CHP’li meclis üyeleri ve İP’li Meclis Üyesi Dikmen, 12 Eylül kurbanlarından Necdet Adalı’nın da isminin bir caddeye verilmesini istedi. CHP ve İşçi Partisi’nin birlikte verdiği önergede, BBP eski Genel Başkanı Yazıcıoğlu’nun isminin bir caddeye verilmesi çabasının olumlu bulunduğu belirtilerek, “Ancak demokrasideki hoşgörü ve denge kültürü çerçevesinde bu haliyle eksik bir çaba olduğunu düşünüyoruz. Şöyle ki;
Referandum kampanyası sırasında bizzat Sayın Başbakan tarafından, 12 eylül mağdurları olarak veda mektupları okunan ve isimleri telaffuz edilenler arasında Denizli’nin yetiştirdiği devrimcilerden biri de vardı. Kenan Evren’in ‘bir sağdan bir soldan’ diyerek ‘idamına onay verdik’ dediği, İstiklal Mahallesi’nin çocuğu olan Necdet Adalı. 8 Ekim 1980 tarihinde faşist cuntanın idam ettiği ilk 12 Eylül mağduru. Demokratik kültür, tarihimizi her açıdan ele almak, anıları her yönü ile geleceğe taşımak, izlerin bile karşıtlığının varlığını savunmakla güçlenir. Bu gerekçe ile İstiklal Mahallesi’ndeki 1225 veya 1195 nolu sokaklardan birisinin adının ‘Necdet Adalı Sokağı’ olarak değiştirilmesini öneriyoruz” denildi. Önerge sonrasında, iki konunun da daha sonra görüşülmesine karar verildi.

Mecliste, oto santral garajına yapılacak çok katlı otelin satış yetkisinin verilmesi de gündeme alındı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı