REKLAMI GEÇ

TÜRKLER DAVASI NE OLACAK?

TÜRKLER DAVASI NE OLACAK?

Türkiye O’nu, 1977’de Taksim’deki olaylı 1 Mayıs kutlamalarında on binlere yaptığı seslenişi sırasında çekilen görüntüsüyle hatırlıyor. DİSK Genel Başkanı iken 22 Temmuz 1980’de öldürülen Denizlili efsane sendikacı Kemal Türkler’in davası, şimdi zaman aşımı tartışmalarıyla tekrar gündemde.

/ DENİZLİHABER / 22 Temmuz 2010 Perşembe, 13:11

DİSK Genel Başkanıyken Merter’deki evinin önünde 22 Temmuz 1980’de uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren efsane sendikacı Kemal Türkler’in ölümünün üzerinden tam 30 yıl geçti. Ancak Türkler’in öldürülmesiyle ilgili açılan dava geçen bu süre zarfında sonuçlandırılmış değil. Şimdi Türkiye, efsane başkanın öldürülmesiyle ilgili davanın zaman aşımına uğraşıp uğramayacağını tartışıyor. Çünkü yasalara göre bir suçun cezai ehliyeti 30 yıllık zaman aşımına bağlı. Ancak Kemal Türkler’in avukatına göre bu bir siyasi cinayet, Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor ve bu nedenle davanın akıbeti söz konusu zaman aşımını belirten yasadan ziyade mahkeme heyetine bağlı.
Türkler’in öldürülmesiyle ilgili süren davanın en son duruşması dün gerçekleştirildi. Kemal Türkler’in eşi Hatice Sebahat Türkler, kızları Yasemin Türkler Akpınar ve Nilgün Soydan’ın hazır bulunduğu duruşmaya, Türkler’in torunu Burç Akpınar da annesi ve teyzesi adına müdahil avukatı olarak katıldı. Türkler’in avukatı “Mahkeme kararı vermeden zaman aşımı olamaz” diye açıklamada bulundu. 23 Eylül’e ertelenen mahkemenin son duruşmasına 7 TİP’li öğrencinin öldürülmesinden aldığı cezayı çeken zanlı Ünal Osmanoğlu getirilmedi.

O BİR DENİZLİLİ
DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler, bugünkü Türkiye’nin hafızasında olaylı 1 Mayıs görüntüleriyle kazıldı. 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda kalabalığa seslenirken çekilen görüntüleri, zaman zaman televizyon dizileri ve belgesellerde gösterilen Kemal Türkler, kalabalığa seslendiği konuşmasıyla hatırlanıyor. Türk sendika tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Türkler, Denizlili. Denizli’nin gurur duyduğu geçmişlerinden biri. İşte Türkler’in hayat hikayesi…

ÖZGEÇMİŞİ
Kemal Türkler, 1926 yılında Denizli’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Denizli’de tamamladıktan sonra 1947’de İstanbul’a giderek İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi. İki yıl sonra eğitimini terk etmek zorunda kaldı. Bu yıllarda sendikal çalışmaların içine girerek, 1951’de daha sonra DİSK’in kurucu sendikalarından biri olacak Demir ve Madeni Eşya İşçileri Sendikası’na(sonraki adıyla Türkiye Maden-İş Sendikası) üye oldu. Sendikanın Bakırköy şubesinin 13 Eylül 1953’te yapılan ilk genel kurulunda şube yönetim kuruluna seçilen Türkler, önce şube sekreterliğine daha sonra da şube başkanlığına seçildi. Bu tarihten sonra 28 Mart 1954’te yapılan sendika genel kurulunda yürütme kuruluna girerek, sendika genel sekreteri oldu. Aynı yıl sendikanın kurucu üyesi Yusuf Sıdal ile genel başkan Üzeyir Kuran’ın rahatsızlıklarından ötürü görevlerinden ayrılmaları üzerine 16 Eylül 1954’de Türkiye Maden-iş Sendikası’nın Genel başkanlığına getirilen Türkler, bu görevi 26 yıl sürdürdü..
Sendikanın genel başkanlığına getirildikten sonra örgütlenme çalışmalarına hız veren Türkler, 1958’de yapılan genel kurulda Örgüt’ün yalnızca İstanbul’da değil bütün Türkiye’de örgütlenmesini sağlayacak kararın alınmasında etkili oldu. Aynı kongrede sendikanın adı Türkiye Maden-İş Sendikası olarak değiştirildi. 27 Mayıs’tan sonra sendikal örgütler arasında etkin bir mücadele veren Maden-İş Sendikası’nın Türk-İş içinde öne çıkmasını sağladı. 13 Şubat 1961’de Rıza Kuas, Kemal Nebioğlu, İbrahim Güzelce ve Avni Erkalın gibi kişilerle birlikte Türkiye İşçi Partisi(TİP)’ni kurarak, bu partinin ilk genel sekreterliğini yaptı. Türkiye İşçi Partisi’nin 1971’de kapatılmasına kadar parti içinde aktif olarak çalışan ve genel yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. 1963’te Maden-İş Sendikası’nın Kavel’de başlatmış olduğu direnişin yürütülmesinde de aktif olan Türkler, bir yıl sonra Singer Fabrikası’nda başlatılan grev nedeniyle Türk-İş genel başkanı Seyfi Demirsoy’la birlikte kısa bir süre tutuklandı. Bu yıllarda Türk-İş yönetiminin grevlere karşı takınmış olduğu eleştirdi. Bu süreç Tük-İş’ten ayrılmaya kadar gitti ve 13 Şubat 1967’de Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu(DİSK)’nu kurdu. 1977’de yapılan 6. genel kurula kadar DİSK’in genel başkanlığını yapan Kemal Türkler, bu dönem içinde mücadeleci ve aktif kişiliğiyle öne çıktı. Özellikle 1971’e kadar Maden-İş Sendikası’nın yürütmüş olduğu yetki mücadelesinde güçlenen DİSK, 15-16 Haziran Haziran’dan sonra üye sayısını artırdı. Kemal Türkler 15-16 Haziran olayları nedeniyle tutuklandı. 12 Mart’tan sonra bağımsız sendikaların katılımıyla üye sayısı daha da artan DİSK içinde baş gösteren anlaşmazlıkta Ulusal Demokratik Cephe(UDC) yanlılarıyla işbirliği yaptı. 28 Temmuz 1977’de yapmış olduğu açıklama örgüt içinde tartışmalara yol açtı. DİSK yürütme kurulu içinde diğer üyelerle anlaşmazlığa düşen Türkler, Aralık 1977’de yapılan 6. genel kurulda genel başkanlığa seçilemedi. Bu tarihten sonra Maden-İş Sendikası’nın genel başkanlığını yürüttü. 22 Temmuz 1980 sabahı Merter’de evinin önünde sendikaya gitmek üzere arabasına binerken düzenlenen bir saldırı sonucu hayatını kaybetti.

KEMAL TÜRKLER’İN RUHU ŞAD OLSUN!
Öte yandan, CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, Kemal Türkler’in katledilişinin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Türkiye işçi sınıfının efsaneleşmiş önderlerinden DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980 günü emperyalizmin Türkiye’deki maşalarınca katledildi. Türkler’i katledilişinin 30. yıldönümünde saygı ile özlemle anıyoruz. 30 yıllık mektuplardan medet umarak gözyaşı döken başbakan ve AKP 8 yıldır iktidarda. İktidarda kaldıkları sürede faili meçhul cinayetleri aydınlatmadılar. Türkler ve katledilen yurtseverlerin katillerinin adalet önünde hesap vermesi için 8 yıldır ne yaptılar? Kocaman bir hiç… Emekçilerin onurlu mücadelesinin bayraktarı, devrimci işçilerin önderi Kemal Türkler faşist katillerce katledildi. Tam 30 yıldır açılan dava sonuçlandırılamadı. Dava zaman aşımına uğramak üzere… Hükümet, mahkeme sürecini zaman aşımına uğratmadan tamamlamak için hiçbir önlem almadı. Türkler’in katilleri kurtulmak üzere. Ölümünün 30. yıldönümünde hemşehrimiz Kemal Türkler’i saygı ve özlemle anıyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı