REKLAMI GEÇ

İlişkileriniz kötüye mi gidiyor?

İlişkileriniz kötüye mi gidiyor?

İlişki, bazılarına göre dünyanın en zor işi, bazılarına göre ise kişisel beceridir. Okulda, işte, evde, kısaca her yerde farklı çevrelerle yaşadığınız ilişki sorunlarının üstesinden gelemiyor musunuz? Empati Danışmanlık Merkezi’nden Psikolojik Danışman Tuncer’e göre bu konuda “özür dilemek” altın anahtar. Nasıl mı?

/ DENİZLİHABER / 27 Mart 2012 Salı, 18:07

Empati Danışmanlık Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Psikolojik Danışmanı Kemal Tuncer, ilişkilerin ömrünü uzatmaktaki anahtarın “özür dilemek” sözcüklerinin içinde gizli olduğunu söylüyor.

Tuncer’e göre, Kişiler arasında oluşabilecek olumsuzlukların ve anlaşmazlıkların düzeltilmesinde büyük rol oynamasının yanı sıra içten gelen bir özürle, karşı tarafta açtığınız yaranın tamamen iyileşmesinde ciddi anlamda katkı sağlayabilirsiniz.

Ayrıca özür dilemenin, sadece karşı tarafı incittiğinizi düşünerek kullanılacak bir yöntem olmadığını dile getiren Kemal Tuncer, “Özür karşınızdaki insanın varlığını ve sizdeki önemini kabul ettiğinizi gösterme biçimidir. Olay karşısında duyulan pişmanlığı dile getirir” diye konuştu. Tuncer bu nedenle özür dileminin ilişkilerde önemli bir rol oynadığının altını çiziyor.

“Gaf yaptım” kelimesinin kullanılmasını doğru bulmadığını söyleyen Tuncer”  ilişkilerde daha etkili olmak için yapılması gerekenleri Denizlihaber.com okurları için sıraladı;

1.Pişmanlığınızı dile getirin verdiğiniz zarar konusundaki fikrinizi iletip yanlış bir şey yaptığınızı içtenlikle sunun

2.Yaşanan olaydaki payınıza düşen durumdan kaçmayın, sorumluluğunuzu kabul edin. Bu durumu “Gaf yaptım”  olarak düşünmeyin.  İfadenizi içtenlik ile dile getirmenizde çok büyük bir yararı var.

3.Kasıtlı hareket etmediğiniz konusuna açıklık getirin. Karşınızdaki insana isteyerek zarar vermediğinizi açık bir şekilde söyleyin.

4.Koşullarınızı açıklayın; Neden sizce ne ise onu açıklayın. Bahaneler yerine duruma açıklık kazandırın ve kasıtlı olarak incitmediğinizin altını doldurun.

5.Verdiğiniz zararı onarın. Sorun ne ise halletmek için uğraşın ve telafi edilebilecek şey, kırılan bir eşya söz konusu ise eşyaları ödeyin


Psikolojik Danışman Kemal Tuncer, özür dilemenin aslında kolay bir durum olmadığını ama bunun için harcanılacak vaktin, İlişkileri düzeltmek adına göze alınması gerektiğinin altını çizdi.
Tuncer, daha önce Denizlihaber.com okurlarıyla paylaştığı 5 adıma, “Yolda çarpıştığınız birine neler söyleyeceğinize ilişkin bir örnekle, açıklık getiriyor;

1.ADIM    Pişmanlığınızı dile getirin: ‘Çok üzgünüm.’

2.ADIM    Sorumluluğunuzu kabullenin: ‘Size çarptım.’

3.ADIM    Kasıtlı hareket etmediğiniz konusuna açıklık getirin: ‘İstemeden oldu.’

4.ADIM    Koşullarınızı açıklayın: ‘Bir toplantıya yetişmem gerekiyordu, geç kaldım. Sanırım bu yüzden dikkat edemedim’

5.ADIM    Verdiğiniz zararı onarın: ‘İyi misiniz? Paketlerinizi toplayayım. İnşallah kırılan dökülen bir şey yoktur’

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı