REKLAMI GEÇ

Yeni doğan bebeği körlükten erken teşhis kurtardı

Yeni doğan bebeği körlükten erken teşhis kurtardı

Denizli Özel Sağlık Hastanesi’ne başvuran Kenan-Nevin Kumral çiftinin ikiz bebeklerinden biri olan ve prematüre doğan 2 aylık Hayrettin bebek, doktorların erken teşhisi sayesinde kör olmaktan kurtarıldı. ROP (Prematüre Retinopatisi ) hastalığı nedeniyle kalıcı körlük tehlikesiyle karşı karşıya kalan Hayrettin bebeğin tedavisine başlandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Aralık 2014 Pazartesi, 11:24

Özel Sağlık Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hazal Tancer Elçi, tarafından 1 ay önce muayene edilen 2 aylık Hayrettin Kumral, özellikle prematüre doğan bebeklerde erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olan ROP ( prematüre retinopatisi ) hastalığı şüphesiyle Göz Hastalıkları Polikliniğine sevk edildi. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Arif Eşme tarafından göz muayenesi yapılan minik bebekte körlüğe neden olan ROP hastalığı tespit edildi. Hayrettin Bebek, Dr. Arif Eşme’nin erken teşhisi ve tedavisine başlamasının ardından hayatı kararmadan körlükten de kurtulmuş oldu. 

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hazal Tancer Elçi, 15 gün kuvözde kalan Hayrettin bebeğin prematüre doğduğunu, bu nedenle ROP riski taşıdığı ifade ederek, “Bebek risk taşıdığı için hemen göz doktorumuz Arif Bey’e yönlendirdik. Yaptığı muayene sonrası ROP teşhisi koydu. Prematüre bebeklerde ROP riski yüksektir. Toplumun bu konuda bilgi sahibi olması çok önemli. En fazla 1 aylıkken mutlaka göz muayenesi yapılması gerekiyor. Çünkü erken teşhis ve tedavi gecikirse kalıcı körlüğe neden olan bir durumdur” dedi.

Hayrettin bebeğin tedavisini yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Arif Eşme ise yeni doğan bebeklerde erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı olmalarının ROP gelişme riskini artırdığını söyledi. Dr. Eşme, “Bunun yanında uzun süre kuvözde kalıp oksijen tedavisi alan bebeklerde de risk yüksektir. Bu bebeklerde erken tanı ve erken tedavi, görme kaybının ve körlüğün önüne geçmektedir. ROP tedavisinde lazerle ya da göz içine ilaç verilerek anormal damarların gelişmesi önlenerek tedavi edilir. Erken teşhis olmasaydı ve tedavi yapılmasaydı sonuç körlük olurdu. Gözün sinir tabakasının detaylı incelemesi sonucu, sinir tabakasında damarsız bir bölümün görülüp gözün içine doğru kalkması ve büyümesi sonucu tespit edilen bir hastalıktır. En önemlisi ise toplum tarafından ihmal edilmemeli. 37 haftalık doğan tüm bebekler doğduktan sonra 1 ay içinde mutlaka göz hekimi tarafından muayene edilmelidir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı