REKLAMI GEÇ

AHİYAD üyelerine sağlıklı yaşam semineri

AHİYAD üyelerine sağlıklı yaşam semineri

Ahi Sinan Ahilik Kültürünü Araştırma Derneği üyelerine düzenlediği seminer ile sağlıklı yaşam ve risk faktörleri konusuna eğitim verdi. Özel Ege Hastanesi doktoru tarafından verilen seminerde günümüzde insanların salgın hastalıklardan değil kronik hastalılardan öldüğü anlatıldı.

/ DENİZLİHABER / 25 Ocak 2012 Çarşamba, 13:45

Ahi Sinan Ahilik Kültürünü Araştırma Derneği üyelerine düzenlediği seminer ile sağlıklı yaşam ve risk faktörleri konusuna eğitim verdi. Denizli Özel Ege Hastanesi’nde Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olarak görev yapmakta olan Dr. Şadi Yaldız tarafından verilen seminerde üyelere ağlıklı yaşam ve risk faktörleri konusuna bilgiler verildi.

Seminerde yaşadığımız yüzyılda ölüm nedenlerinin başında kronik hastalıkların geldiğini vurgulayan Yaldız, “Geçtiğimiz yüzyılda tüm dünyada can kaybına neden olan en önemli hastalıklar, bulaşıcı hastalıklardı. Oysa şimdilerde bu durum kronik hastalıklarla yer değiştirmiş durumda” dedi.

Kronik hastalıkların neler olduğu konusunda da bilgi veren Yaldız; ”Yavaş ilerleyen, 3 ay ve daha uzun süreli, birden fazla risk faktörünün neden olduğu, genellikle komplike bir seyir gösteren ve kişinin yaşam kalitesini etkileyen hastalıklar olarak tanımlanabiliyor. Kalp hastalıkları (kronik koroner kalp hastalıkları, kalp yetmezliği), hipertansiyon, diyabet, kronik akciğer hastalıkları ve astım, kronik böbrek hastalıkları, inme (felç), kanser, osteoporoz (kemik erimesi), osteoartirit ve diğer bazı romatizmal hastalıkları ve depresyon, kronik hastalıklar içinde yer almakta.Kronik hastalıkların gelişmesinde değiştirilebilen veya önlenebilen en önemli üç risk faktörü bulunmakta: Tütün kullanımı, fiziksel aktivite azlığı ve sağlıksız beslenme” dedi.

Seminerde Yaldız, yoğun iş temposu altında ezilen ve gerek gizli, gerekse alenen ciddi sağlık problemleriyle karşılaşan insan vücudunun en büyük sorunlarından birinin kalp rahatsızlığı olduğunu söyleyerek kalp sağlığına önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Yaldız kolestrol düzeyini etkileyen birçok faktör olduğunu belirterek bireyin kendisine bağlı olan ve olmayan nedenleri sıraladı. Birinci etmen olan bireyin kendisine bağlı etkenlerin diyet, fiziksel aktivite ve vücut ağırlığından oluştuğunu ikinci etmen olan bireyin kendisine bağlı olmayan etmenlerin ise yaş ve cinsiyetten oluştuğunu söyledi. Kalp Krizi geçirme riskine de değinen Yaldız, risk faktörlerini sıralayarak sağlıklı kalp için püf noktalarını belirtti. Genel risk faktörlerinin yüksek kolestrol, yüksek tansiyon, diyabet (Şeker Hastalığı), sigara kullanımı, ailede kalp hastalığı öyküsü, hareketsiz yaşam biçimi ve yaş (35-40 ve üzeri) olduğunu söyleyen Yaldız, sağlıklı kalp için 6 püf noktasının ise egzersiz, iyi uyku, sigarasız bir hayat, stresten arınma, balık, fındık ve ceviz gibi gıdaların tüketilmesi ve vücut değerlerinin sonuçlarının bilinmesi olduğunu belirtti.

Seminer sonunda, AHİYAD Başkanı Ali Ordu, Dr. Şadi Yaldız’a, ‘Ahiliğin Temel İlkeleri’ tablosunu hediye etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı