REKLAMI GEÇ

AHU’da fikir ayrılığı

İl Sağlık Müdürlüğü ve Aile Hekimleri Derneği, Aile Hekimliği Uygulaması’nı başarılı ve faydalı bulurken, Denizli Tabip Odası Başkanı Hasan Akşık, uygulamada birçok eksiklik olduğunu ve vatandaşların mağdur edildiğini iddia etti.

/ DENİZLİHABER / 26 Aralık 2007 Çarşamba, 01:00

Sağlık Bakanlığı tarafından 10 ilde uygulamaya konulan Aile Hekimliği sistemi birinci yılını tamamladı. İlk etapta 10 ilde uygulanan Aile Hekimliği Uygulamasındaki asıl hedef ise vatandaşların sağlık konusunda kayıt altına alınması ve hastanelerdeki poliklinik yoğunluğunu en aza indirmekti. 10 il arasında bulunan Denizli’de, Aile Hekimliği 25 Aralık 2006 yılında uygulanmaya başlandı ve bir yılını tamamladı. Toplam nüfusu 908 bin 778 olan Denizli’nin merkezi ve ilçelerinde görev yapan 261 aile hekimi yaptıkları çalışmalar ile bir yıl içerisinde vatandaşları bir taraftan kayıt altına aldı bir taraftan da Aile Hekimliği Uygulaması’nı yerine getirmeye çalıştı. Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, bir yıllık süreç içerisinde sistemin yerine oturduğunu savunurken, Denizli Aile Hekimleri Derneği Başkanı İsmail Sayar, vatandaşların sistemden memnun olduğunu ancak doktor başına düşen hasta sayısının azaltılması gerektiğini söyledi. Sayar, yaptığı açıklama ile Denizli Tabip Odası’nı da hekimleri ikiye bölmekle suçlamıştı. Denizli Tabip Odası ise sistemde birçok eksik olduğunu ve bununla birlikte vatandaşların mağdur edildiğini öne sürdü.

Veriler yalan ve yanlış iddiası

Aile Hekimliği Uygulaması’nın hem hastalar hem de sağlık hizmeti veren doktorlar açısından kötü olduğunu belirten Denizli Tabip Odası Başkanı Dr. Hasan Akşık ise uygulamanın, sevk zinciri kurulmaması nedeniyle hastanelerdeki yoğunluğu azalttığına dair söylemlerin yanlış olduğunu iddia etti. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açıklanan 11 aylık verilere bakıldığında, koruyucu sağlık hizmetlerinde büyük gerilemelerin yaşandığının da görülebileceğini dile getiren Akşık, “Bebek, çocuk ve gebe izlenmelerinde büyük gerilemeler yaşanmıştır. Şu anda anne ve bebek ölümleri hakkında hiçbir veri elde edilememiştir” dedi. Aile Hekimliği Uygulaması’nda doktorların da zor durumda bırakıldığını belirten Akşık, 4 bin kişinin bir hekime yönlendirildiğini ve yetersiz yerlerde de takviye yapıldığını belirtti. Aile Hekimliği Uygulaması’na katılmak istemeyen doktorların, yasalar hiçe sayılarak sözle sürgün edildiğini de belirten Akşık, “Birçok arkadaşımız sözlü olarak uyarılarak zorla ilçelere veya köylere sürgün edildi. Haksızlık yapıldı” dedi.

Vatandaş memnun

Vatandaşlar ise Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve bir yılını tamamlayan Aile Hekimliği Uygulaması’ndan memnun. Çocuklarını ücretsiz olarak tedavi ettirebildiklerini ve kimi zaman ilaçların da ücretsiz verildiğini söyleyen vatandaşlar, doktorlarına da gece gündüz demeden ulaşabildiklerini söylüyorlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı