REKLAMI GEÇ

Bayramda beslenmeye dikkat!

Bayramda beslenmeye dikkat!

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, Ramazan sonrasında, bayramda ve bayramdan sonra, fazla yeme ya da az yeme isteği gibi davranış değişiklikleri görülebileceğini belirterek, bayramda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 3 Eylül 2010 Cuma, 18:08

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş; sevgi, saygı, ev ziyaretleri, sevinç ve neşe günü anlamına gelen bayramda, Ramazan ayı boyunca olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

“Davranış değişikliği olabilir”
Taş, “Ramazan ayı boyunca beslenme düzenindeki değişiklikler sonucunda, bayramda ve bayramdan sonra daha fazla yeme isteği veya oruçlu gibi az besin tüketme isteği gibi davranış değişiklikleri gözlenebilir. Dolayısıyla yemek ve ikramın da arttığı bugünlerde beslenmemize özen göstermemiz gerekir, gelen misafirlere de ikramların tüketilmesi konusunda ısrarcı olmamalıdır” dedi.

“Birdenbire aşırı yemeye başlamayın”
Taş, nasıl Ramazan’a yeni başladığımızda birkaç gün zorluk çekip, midemizi bu şekilde beslenmeye alıştırıyorsak, Ramazan bittikten sonra da birdenbire aşırı yemeye başlamamak gerektiğini belirterek, “Bir aylık orucun ardından bayramda aşırı yemek yemenin sonucunda hazımsızlık, mide yanması, gaz şikâyetleri, kusma, ishal, kabızlık, mide-barsak hastalıkları, reflü gibi şikâyetleri ortaya çıkaracağını unutmamamız gerekir” diye konuştu.

“Mutlaka kahvaltı yapın”
Taş, beslenmenin üç ana, üç ara öğün şeklinde planlanması gerektiğini belirterek, “Az az, ama sık sık yemek sağlıklı beslenme açısından önemlidir” uyarısında bulundu. Taş, “Bayramda sağlıklı beslenme ilkelerine uyulmalı, öğün atlanmamalı, sabah geç kalkılsa bile ana öğünler atlanılmamalı, mutlaka kahvaltı yapılmadır. Sağlımız için önemli olan sebze ve meyveler bol miktarda tüketilmeli, fazla yağlı yemeklerden, kızartmalardan, pasta böreklerden kaçınılmalıdır. Bir gün boyunca bir porsiyondan fazla tatlı tüketilmemelidir. Kalorisi yüksek olan şerbetli tatlılar, çikolatalar, şekerlemeler yerine sütlü tatlılar ve ya meyveli tatlılar tercih edilmelidir” dedi.

Taş, “Sağlıklı beslenme kadar, Ramazan ayı boyunca azalan fiziksel aktiviteyi arttırmaya da özen gösterilmelidir. Böylelikle azalan metabolizma hızı arttırılır, besinlerle fazla alınan enerji harcanarak kilo alma durumu önlenmiş olur. Sağlık problemlerine karşı koruyucu olabilmesi için yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine yaşam boyunca uyulmalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı