REKLAMI GEÇ

Bebekte işitme kaybına dikkat!

Bebekte işitme kaybına dikkat!

DDH Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi’nde, 2005 yılından bugüne kadar, 31 bin 412 bebeğe işitme tarama testi yapıldı. Taramadan geçen bebeklerden 183 tanesi, ileri tetkik için PAÜ Hastanesi’ne sevk edilirken, 26 bebekte işitme kaybı olduğu tespit edildi.

/ DENİZLİHABER / 26 Ağustos 2010 Perşembe, 17:23

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ramazan Canural, Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi’nde, son 7 ayda 5 bin 100 bebeğin taramadan geçirildiğini söyledi. Doğumdan sonra ilk 3 ayın işitme açısından kritik bir dönem olduğunu belirten Canural, ailelerin dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.

26 bebekte işitme kaybı var
2005 yılında 26 ilde bulunan ve 33 hastanede başlayan Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Kampanyası kapsamında, Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi’nde yapılan işitme tarama testi sayısı her yıl artıyor. 2005 yılında 3 bin 304, 2006 yılında 4 bin 331, 2007 yılında 5 bin 253, 2008 yılında 6 bin 9, 2009 yılında 7 bin 415 bebeğe işitme tarama testi yapıldı. Tüm bu yıllarda taramadan geçen 132 bebek, ileri tetkik için Pamukkale Üniversitesi’ne sevk edilirken, 26 bebekte işitme kaybı olduğu tespit edildi.

Taranan bebek sayısı artıyor
2009 yılının ilk 7 aylık döneminde 4 bin 902, 2010 yılının ilk 7 aylık zaman diliminde ise 5 bin 100 bebek taramadan geçirildi. Toplam 51 bebek ileri tetkik için Pamukkale Üniversitesi’ne sevk edildi.

“İşitme kaybının erken teşhisi önemli”
Bebeğin doğumundan üçüncü ayına kadar mutlaka işitme taramasının yapılması gerektiğini belirten Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ramazan Canural, işitme kayıplarının erken saptanmasının çocuğun yaşam kalitesi ve geleceği açısından büyük önem arz ettiğini dile getirdi. Bebekte hafif işitme kaybının konuşmayı öğrenmede gecikmeye neden olabileceğini belirten Canural, “Eğer bebeğinize işitme tarama testi yaptırmadıysanız, en kısa zamanda Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi’ne başvurun. Çünkü çocuğunuzun ruhsal, zihinsel, işitsel ve akademik becerilerinin gelişimi için işitme oldukça önemli. Ne kadar ağır işitme kaybı olursa olsun, bir çocuğun yaşıtlarına yakın konuşabilmesi için tanısının konması, işitme cihazı kullanmaya başlaması ve eğitime başlatılmasının doğum sonrası ilk altı ayda gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle işitme kaybına sebep olan bir hastalık, erkenden tanınarak ilaç veya cerrahi tedaviyle giderilmeli. Böyle bir işitme kayıplı çocuğa, gerekli olduğu anlaşıldığı takdirde, yararlanacağı işitme cihazlarıyla konuşma sesleri iletilmezse, hafif bir işitme kaybının bile konuşmayı öğrenme kapasitesine olumsuz etkisinin olabileceği ve konuşmayı öğrenmede gecikmeye neden olabileceği bilinmeli” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı