REKLAMI GEÇ

BÖBREK HASTALIKLARINA DİKKAT!

BÖBREK HASTALIKLARINA DİKKAT!

10 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Denizli Devlet Hastanesi’nde açılan standda böbrek hastalıklarına dikkat çekildi.

/ DENİZLİHABER / 11 Mart 2011 Cuma, 16:35

Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Diyaliz Ünitesi Sorumlu Hekimi Dr. Hasan Çalışkan, Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam ve Diyaliz Ünitesi çalışanları tüm dünyada yaygın bir sağlık sorunu olan böbrek hastalıklarına dikkat çekmek için bir stand açarak hastaneye gelen vatandaşları bilgilendirdi. Vatandaşlara böbrek hastalığıyla ilgili afiş ve broşürlerin dağıtıldığı ve tansiyonlarının ölçüldüğü standa vatandaşların ilgisi yoğun oldu.

Başhekim Yardımcısı ve Diyaliz Ünitesi Sorumlu Hekimi Dr. Hasan Çalışkan, Denizli Devlet Hastanesi’nde her yıl 10 Mart’ta stand açılmasının geleneksel hale geldiğini, açılan standla vatandaşlara böbrek hastalığı hakkında farkındalık sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. 10 Mart Dünya Böbrek Günü’nde her yıl ayrı bir noktaya dikkat çekildiğini söyleyen Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam ise 2011 yılının sloganının ‘Böbreklerini Koru, Kalp Damar Hastalıklarından Kurtul’ olduğunu dile getirdi. Uzm. Dr. Funda Sağlam şöyle konuştu: “10 Mart Dünya Böbrek Günü’nün amacı böbreklerin önemine vurgu yapmak, kronik böbrek hastalığının en önemli iki risk faktörü olan hipertansiyon ve diyabete dikkat cekmek, koruyucu önlemleri vurgulamak, kronik böbrek hastalığı, risklerini tanıma ve azaltmadaki önemli rolleri konusunda hekimleri ve sağlık calışanlarını eğitmektir. Kronik böbrek hastalıkları için ön görülen risk faktörleri erken tanınıp tedavi edildiğinde, birçok ölümcül komplikasyon ve kalp damar hastalığı da önlenebilir. Bu yıl özellikle böbrek hastalığının, kalp damar hastalıklarıiçin bir tehdit oluşturduğuna vurgu yapılmaktadır” dedi.

Erişkinlerin yüzde 5’inden fazlasında çesitli nedenlerden dolayı böbrek hasarlanmasının görüldüğünü söyleyen Sağlam, her yıl milyonlarca insanın kronik böbrek hastalığı ile ilişkili kalp damar hastalıklarından hayatını kaybettiğini söyledi. Sağlam, “Kronik böbrek hastalıklarının nedenleri arasında böbreğin iltihabi hastalıkları, enfeksiyonlar, üriner sistem tıkanıklıkları, kalıtılan hastalıklar ve polikistik böbrek hastalığı sayılabilir. Ancak hem gelişmis hem de gelişmekte olan ülkelerde diyabet ve hipertansiyon en sık nedenler arasına yerleşmiştir. Bunlar aynı zamanda kalp damar hastalıklarının da en sık nedenidir. Tanısı atlanmış kronik böbrek hastalıklarının en önemli sonucu, ilerleyici böbrek hasarı ve böbrek işlev kaybı sonucu böbrek yetmezliğine ilerleme ve böbrek yerine koyma tedavisine (diyaliz-böbrek nakli) ihtiyaç duyulmasıdır. İkinci bir sonuç ise böbrek hasarı ile ilişkili kalp damar hastalığı ve erken olumdur. Böbrek yetmezliği oluşmasa dahi bu hastalar artmış koroner arter hastalığı, periferik arter hastalığı ve kalp yetmezliği ile ilişkili olum riski ile karşı karşıyadır” diye konuştu.

Böbrek hastalıklarının erken tanısı için basit laboratuvar tetkiklerinin (kanda kreatinin, idrarda albumin) yapılmasının yeterli olduğunu kaydeden Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam, kronik böbrek hastalıklarının erken evrelerinin coğunlukla atlandığını, Erken tani, böbrek hasarı ve kalp damar hastalıklarının engellenmesi acısından hayati önem taşıdığını belirtti. Sağlam, özellikle yüksek riskli kişilerin böbrek hastalığı açısından taranması gerektiğini kaydederek, diyabet ya da hipertansiyonu olan, sişman ya da sigara içen, 50 yaşın üzerindeki kişiler ile ailesinde böbrek hastalığı, diyabet ya da hipertansiyon öyküsü olanların mutlaka taranması gerektiğini belirtti. Özellikle erken evren böbrek hastalığı olanlarda önleyici girişimler ile hastalık ilerlemesinin durdurulabileceğini ya da yavaşlatılabileceğinin altını çizen Sağlam, böbrek hastalığına karşı alınacak önlemeleri şöyle anlattı: “Tansiyon hastası olanların tansiyon tedavisi kan basıncı ne kadar düşerse, böbrek işlevindeki azalma o kadar yavaşlar. İdrardaki protein atılımını azaltan spesifik tedaviler, tuz alımını azaltılması, kan şekeri, lipitler ve aneminin kontrolü, sigaranın bırakılması, fiziksel aktivitenin artırılması, vücut aırlığının kontrolü, kilo verme, agrı kesicilerin düzenli olarak alınmaması gibi önlemlerle, böbrek hastalıkları büyük ölcüde azaltılabilir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı