REKLAMI GEÇ

“Bunlar oluyorsa uzmana danışın”

“Bunlar oluyorsa uzmana danışın”

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zafer Topçu, idrar kaçırmanın sağlık sorunu olmasının yanı sıra daha çok sosyal yaşamı kısıtlayan ve ihmal edilmemesi gereken bir sorun olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 5 Ağustos 2010 Perşembe, 16:06

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zafer Topçu, kadınların yaklaşık yüzde 30’unda idrar yolu sarkması sonucu, idrar kaçırmanın meydana geldiğini belirtti. Topçu, “İdrar torbası, kişi kendisi idrar yapmak isteyene kadar idrarı tutmakla sorumlu bir organdır. İdrar kaçırmanın hayati bir tehlikesi yoktur. Ancak sosyal ve hijyenik bir sorun olup, kişiye utanç verir, kendine güvenini sarsar ve sosyal davranışları değiştirir. Kadınların yaklaşık yüzde 30’unda idrar yolu sarkması sonucu, zorlanınca meydana gelen idrar kaçırma (üriner inkontinans) mevcuttur” diye konuştu.

İdrar kaçırma tipleri
İdrar yolu sarkması sonucu zorlanınca idrar kaçırma (stres üriner inkontinans) ve aşırı duyarlılık sonucu acil idrara sıkışma, yetişememe (urge inkontinans) gibi sık rastlanan idrar kaçırma tiplerinin olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Zafer Topçu, idrar kaçırmada tedavi yöntemlerini şöyle anlattı: “İlaç tedavileri, idrar kesesinin aşırı hassasiyetini azaltırken, davranış tedavisi ile de idrar torbası eğitimi yapılabilir. Ayrıca kegel egzersizleri, vajinal konlarla yapılan egzersizler, manyetik sandalye, askılı ameliyatlar ve botoks ameliyatlar idrar kaçırmada uygulanacak tedaviler arasında yer alır.”

Bunlar oluyorsa mutlaka uzmana danışın
Uzm. Dr. Zafer Topçu, “Kişi güldüğünde, öksürdüğünde, hapşırdığında, yürürken veya egzersiz yaparken, ağır bir eşya kaldırırken, oturur ya da yatar durumdan ayağa kalktığında idrar kaçırıyorsa, gün boyunca sık sık tuvalete gitmek zorunda ise ve bu sorun nedeniyle ped kullanmak zorunda kalıyorsa, idrar yapma hissi geldiğinde tuvalete yetişemiyorsa, tuvalette hiçbir zaman idrarını tamamen boşaltamadığı hissine kapılıyorsa mutlaka bir uzmana danışması gerekir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı