REKLAMI GEÇ

“Çocuklarda bel ve boyun ağrılarını hafife almayın!”

“Çocuklarda bel ve boyun ağrılarını hafife almayın!”

Özel BSK Denizli Cerrahi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, ergenlik dönemindeki gençlerde ve çocuklarda görülen bel ve boyun ağrılarının, başka hastalıkların habercisi olabileceği konusunda anne babaları uyardı.

/ DENİZLİHABER / 7 Aralık 2010 Salı, 17:38

Çocuk ve gençlerde bel ve boyun ağrılarının, altta yatan önemli hastalıkların belirtisi olabileceği belirtildi. Özel BSK Denizli Cerrahi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, “Büyüme çağındaki gençlerde özellikle boy atma döneminde görülen bel, sırt ve boyun ağrılarının nedeni boy uzamasına bağlı kemik kaynaklı ağrı olabileceği gibi, fıtık veya eklem romatizması gibi hastalıklar da görülebilir. Bel, sırt ve boyun ağrılarının nedenleri detaylı bir şekilde araştırılmalıdır” dedi.

Özçelik, “Özellikle skolyoz dediğimiz ve genç kızlarda daha fazla görülen omurga eğriliklerinin tedavisinde geç kalınması ve ilerlemesi durumunda ameliyatla dahi düzeltilmesi zor bir hal alabilmektedir. Gene ankilozan spondilit dediğimiz özellikle omurgayı etkileyen ve omurgayı hareket edemez hale getiren hastalıklarda, erken dönemde belirti verebilmektedir. Bazen doğuştan olan ancak boy uzamaya başlayınca yürüme bozukluğu, idrar kaçırma, ayaklarda şekil bozukluğu gibi belirtileri olan ve omurga kanalının veya omuriliğin doğuştan ikiye ayrık olmasıyla ortaya çıkan halkımızın anlayacağı şekilde ayrık omurilik sendromu diyebileceğimiz hastalığın belirtileri de yine ergenlik döneminde ortaya çıkar” diye konuştu.

Pek çok hastalığın ilk belirtilerini, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde verdiğini ifade eden Özçelik, “Bunlar hakkında ‘önemsizdir’ veya ‘geçer’ deyip ihmal etmek sonraları düzeltilemeyecek şekil bozukluklarına ve yürüme bozukluklarına yol açabilir. Bu yaş grubunda çocukları olan aileler, çocuklarıyla bu tür yakınmaları olup olmadığı konusunda konuşmalı; çocuklarının öne doğru eğildiği sırada belinde veya sırtında sağa veya sola eğrilik olup olmadığını kontrol etmeli; şüpheli bir durumla karşılaştıklarında uzman bir hekim tarafından kontrolünü yaptırmalıdırlar” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı