REKLAMI GEÇ

Çocuklarda besin alerjisine dikkat!

Çocuklarda besin alerjisine dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Ebru Arık Yılmaz, çocuklardaki besin alerjilerinin yenidoğan döneminden itibaren hemen her yaşta görülebildiğini, ülkemizde en sık süt, yumurta, fındık, fıstık, kuruyemiş, mercimek, buğday ve et tüketimine bağlı alerjilerin görüldüğünü söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Haziran 2015 Pazartesi, 15:33

Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Ebru Arık Yılmaz, besin alerjisinin son zamanlarda sıklığı giderek artan önemli bir sağlık sorunu olduğuna, daha önceden sorunsuz tüketilen besinlere karşı da sonradan alerji ortaya çıkabileceğine dikkati çekti.

Besinlerle ilgili her türlü olumsuzluğu alerji olarak tanımlamanın doğru olmadığını vurgulayan Dr. Yılmaz, besin alerjisinin bağışıklık sisteminin verdiği aşırı tepkiyle ortaya çıktığını, belirtilerin sıklıkla dakika ve saatler içerisinde görülebildiğini belirtti.

ÖLÜMCÜL SONUÇLARI OLABİLİR
Besin alerjisinin yenidoğan döneminden itibaren hemen her yaşta görülebildiğini kaydeden Dr. Yılmaz, “Hemen her besin alerjiye neden olabilse de bazı besinlere karşı alerji bazı toplumlarda daha sık görülebilir. Bu çeşitlilik toplumun beslenme alışkanlıklarına ve kültürel özelliklerine göre değişebilir. Bazen de küçük bebeklerde erken dönemde ortaya çıkan, tekrarlayıcı özellikte alerjik egzamalarda besin alerjisi eşlik edebilir. Besinin alımından sonra bilinenin aksine sadece ciltte değil, diğer organ ve sistemlerle ilgili de belirtiler ortaya çıkabilir. Örneğin inek sütüne alerjisi olan bir çocukta inek sütü alımını takiben ciltte kızarık ve kabarıklıkların yanında hapşırık, nefes darlığı, öksürük, ses kısıklığı olabilir, kusabilir hatta bayılabilir. Bu şekilde ani olarak birden fazla sistemi etkileyen bir tepki verildiğinde bu durum ‘anafilaksi=alerjik şok’ olarak adlandırılır ki, bu durum ölümcül olabilir” dedi.

EN SIK GÖRÜLEN GIDALAR
Türkiye’de en sık süt, yumurta, fındık, fıstık, kuruyemiş, mercimek, buğday ve et alerjisi görüldüğünü anlatan Dr. Yılmaz, bu besinlerin bazen çok az miktarda alınmaları, hatta pişirme sırasında buharını solumanın bile alerjik belirtilerin ortaya çıkması için yeterli olduğunu ifade etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı