REKLAMI GEÇ

Çocuklarda İdrar yolu enfeksiyonlarına dikkat

Çocuklarda İdrar yolu enfeksiyonlarına dikkat

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi, Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ramazan Canural, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık rastlanan hastalıklardan biri olan idrar yolu enfeksiyonunun çocuklarda ciddiye alınması gereken en önemli konu olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 5 Ocak 2010 Salı, 18:40

Çocuklarda görülen idrar yolları enfeksiyonlarının kontrol altına alınmadığı takdirde böbrek yetmezliğine neden olabileceğini kaydeden Dr. Ramazan Canural, özellikle nedeni belli olmayan yüksek ateş görülen her küçük çocukta idrar yolu enfeksiyonunun araştırılması gerektiğini belirtti. Canural, şöyle konuştu: ”İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolunun herhangi bir bölümünü etkileyen bir enfeksiyondur. İdrarda normalde bakteri bulunmaz. Mesane veya böbreğe bakteri girip idrarın içinde çoğalırsa idrar yolu enfeksiyonu meydana gelir. Bu tür enfeksiyonların en yaygını sistit olarak da adlandırılan mesane enfeksiyonudur. Bir diğer tür enfeksiyon böbrek iltihabıdır, piyelonefrit olarak da adlandırılır. Rahatsızlık verici olmalarına rağmen idrar yolu enfeksiyonları beklemeden doktor görürürse, kolayca ve hızla tedavi edilebilir” diye konuştu.

İdrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda kusma, ishal gibi mide ve bağrsak sistemine ait belirtilerin görüldüğünü ifade eden Başhekim, Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ramazan Canural, “Enfeksiyon bebeklerde huzursuzluk, ateş, kilo alamama, kusma, idrarda renk değişikliği ve koku olarak görülür. Biraz daha büyüklerde ise karın ağrısı, az veya sık idrara çıkma, yanma, kanlı idrar ateş ve idrar kaçırma gibi şikâyetlerle ortaya çıkar. Özellikle kızlarda ve 1 yaşın altındaki çocuklarda da daha sık görülür. Kız çocuklarda bakteriler öncelikle genital bölgede yerleşir, daha sonra idrar yapılan yerden içeri girerek önce mesaneye ve daha yukarılara taşınıp böbreğe ulaşabilir. Erkek çocuklarda ise sünnet, idrar yolu enfeksiyonu riskini azalmaktadır. Enfeksiyon çoğunlukla zarar vermeden geçer ancak bir bölümünde gelişmekte olan böbreğe zarar verebilir. Bu yüzden risk altındaki çocukların belirlenmesi gerekir. Özellikle nedeni belli olmayan ateşli her küçük çocukta mutlaka idrar yolu enfeksiyonu araştırılmalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı