REKLAMI GEÇ

Göbek fıtığının nedeni, tedavisi ne?

Göbek fıtığının nedeni, tedavisi ne?

Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hüseyin Cahit Dartanel göbek fıtığının doğumsal kökenli olduğunu ve kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olduğunu belirtirken tedavisinin ise cerrahi müdahale olduğunun altını çizdi.

/ DENİZLİHABER / 13 Eylül 2012 Perşembe, 11:37

Doğumdan önce anne ile bebek arasındaki bağı oluşturan ve bebeğin büyümesi için gereksinimlerini sağlayan damarların göbek halkasının içinden geçtiğini belirten Uz. Dr. Hüseyin Cahit Dartanel “Doğumla beraber damarlar tıkanır. Henüz tam kapanmamış olan göbek halkasının içinde oluşan boşluktan karın içi organların girip çıkmasıyla göbekte oluşan şişliğe göbek fıtığı denir” dedi.

Göbek fıtığının doğumsal kökenli olduğuna dikkat çeken Uzman Doktor Dartanel, Çocuklarda oluşan göbek fıtığının 4 yaşına kadar fıtık boğulması, bağırsak tıkanması gibi durumlar olmadığı takdirde yaşanabileceğini fakat çoğu durumlarda kendiliğinden kapandığını belirtti. Dartanel “Yetişkinlerde ise göbek fıtığının kendiliğinden kapanma gibi bir durumu söz konusu değildir. Cerrahi işlem gerektirir. Göbek fıtığı kişilerde bir fındık büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabilir” dedi.

Fıtık nasıl anlaşılır?
Kronik öksürük, gebelik, kabızlık, ağır yük kaldırma gibi karın içi basıncını artıran tüm durumların göbek fıtığına neden olabileceğini belirten Dartanel, “Göbek fıtıklarında parmağınızla açık olan göbek halkasını hissedebilirsiniz. Göbekte oluşan ağrı, şişlik, şekil bozukluğu gibi durumlar da göbek fıtığının oluştuğunun işaretidir. Bunların dışında göbekte oluşan şişlik aniden büyümeye başlarsa fıtık yatınca, ya da elle içeri itilmeye çalışınca içeri girmiyorsa, tuvaleti yapamama, bulantı, kusma gibi durumlar görülüyorsa durum tehlikelidir. Bu durum göbek fıtığının karın içi organlarından birkaçına girdiği ve orada sıkıştığı anlamına gelir. Bu sıkışan organlar canlılığını yitirmeden hasta hemen ameliyat olmalıdır” dedi.

Cerrahi müdahale gerektiriyor
Göbek fıtığının tedavisinin ise yönteminin cerrahi bir müdahale istediğinin altını çizen Dartanel “Göbek fıtıkları küçük olduğunda lokal anestezi yöntemiyle alınabilir. Ama büyük göbek fıtıklarında hasta kapalı yöntemle ameliyat edilmelidir. Ameliyattan sonra hastalar kısa bir süre içerisinde normal yaşamlarına ve işlerine dönebilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı