REKLAMI GEÇ

Sönmez “Hayatın sonu değil”

Sönmez “Hayatın sonu değil”

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Seyhan Sönmez menopozun bir süreç olduğunu ve her kadının bu doğal süreci yaşadığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Seyhan Sönmez, bu dönemin hayatın son dönemi olmadığına özellikle vurgu yaptı.

/ DENİZLİHABER / 17 Ekim 2012 Çarşamba, 09:47

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Seyhan Sönmez 17 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Sönmez, “Menopoz, mensturasyon kanamalarının kalıcı olarak kesilmesi olup, bu dönemde over (yumurtalık) fonksiyonları yavaşlar ve azalır. Her kadın bu süreci yaşar. Ancak her kadın için farklı özellikte yaşanır. Menopoz çoğunlukla 40–58 yaşlar arasında gerçekleşir. Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 50-51’dir. Yaşla birlikte, meme kanseri, kalp hastalığı, venöz tromboz (pıhtılaşma) ve inme riski artar. Menopoza giriş döneminde düzensiz mensturasyon, sıcak basmaları, gece terlemeleri, çarpıntı, ciltte kuruluk, saçlarda dökülme, eklem ağrıları, idrar yolu yakınmaları, kilo alımı, baş ağrıları gibi fiziksel; depresyon, huzursuzluk, yorgunluk, uykusuzluk, iç sıkıntıları, cinsel isteksizlik, ağlama krizleri, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu gibi psikolojik değişiklikler görülür” diye konuştu.

Menopoz döneminde, kemik erimesi (osteoporoz), kalp-damar sistemiyle ilgili rahatsızlıklar ve tüm organlarla ilgili kanserlerin görülebildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Seyhan Sönmez, özellikle menopoza geçiş döneminde rahim zarı kalınlaşması ve rahim kanseri olasılığının, menopoza girdikten sonraki dönemde de yumurtalık kanseri ve diğer kanser türlerinin görülme sıklığının arttığını ifade etti. Olası risklerin önlenebilmesinin ancak koruyucu hekimlik bilinci altında gerekli erken önlemlerin alınmasına bağlı olduğunu belirten Sönmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu dönemde kadının hormon tedavisi alsın veya almasın mutlaka izlenmesi ve belirli aralıklarla sağlık kontrollerinin yapılması gereklidir. Çünkü bu dönem, meme ve jinekolojik kanserlerin en sık görüldüğü dönemdir. Bunun için özellikle meme kanseri açısından mamografilerin, rahim ve rahim ağzı kanserleri açısından ise jinekolojik ultrasonografilerin ve smear taramalarının yapılması şart. Menopoza geçiş ve menopoz sonrası dönemin sağlıklı geçirilebilmesi için her kadın olası meme kanserine karşı 20 yaşından itibaren kişisel meme muayenesi yapmalı, 40 yaşından itibaren de yıllık mamografi çektirmelidir. Ayrıca menopoz dönemini sağlıklı atlatabilmek için düzenli egzersiz yapılmalı, sedanter yaşam tarzı, sigara ve alkolden uzak durulmalı, hobiler geliştirerek arkadaş gruplarına katılmalı ve yıllık düzenli doktor kontrolleri yaptırılmalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı