REKLAMI GEÇ

Üstel “Grip nezle kapınızda”

Üstel “Grip nezle kapınızda”

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Melih Üstel, ani hava değişiminin nezle ve gribal enfeksiyona neden olabileceğine dikkat çekti.

/ DENİZLİHABER / 18 Ekim 2012 Perşembe, 08:10

Nezle ve gribal enfeksiyonun birbirinden farklı iki ayrı hastalık olduğunu ifade eden KBB Uzmanı Dr. Melih Üstel, iki hastalığında belirtilerinin birbirine çok benzediğini, gün içindeki sıcaklık farklarının bu hastalıkları tetiklediğini belirtti. Nezlenin insanlarda en sık görülen hastalık olduğunu belirten Dr. Üstel, “200’e yakın virüs nezleye yol açmaktadır. Nezlenin ilk belirtileri burunda, boğazda yanma ve kuruma, hafif boğaz ve baş ağrısı, hapşırık, şiddetli sulu burun akıntısı ve kas ağrısıdır. Burun tıkanıklığı ve koku almada bozukluk olabilir. Hastalar genelde nezleyi ayakta geçirirler, hastalığın düzelmesi 7 ila 14 gün arasıdır. Öksürürken ve aksırırken ağız ve burunları mendille kapatmalıdırlar. Hastalıklı kişiler mümkünse kapalı ortamlardan uzak durmalıdırlar. Bulaşma şekli aynen soğuk algınlığındaki gibi damlacık ve temas yoluyla olmaktadır. Bu nedenle nezle ve grip, ev, işyeri, okul, kreş, anaokulu ve toplu taşıma araçlarında daha kolay bulaşmaktadır” dedi.

Gribin belirtilerinin nezleden biraz daha şiddetli olduğunu kaydeden Dr. Üstel “Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yutmada zorluk, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, şiddetli öksürük ve kas ağrısı gibi bulgular vardır. Nezle ve grip havadan ziyade aşırı yorgunluk, stres, alerjik nazofarenks hastalıkları ve kadınlarda adet döneminde daha sıklıkla görülebilmekte ve bu durumlarda hastalık daha kolay ortaya çıkabilmektedir” dedi.

Nezle ve gribe yakalananların yapması gerekenler hakkında da bilgi veren KBB Dr. Melih Üstel, “Dengeli beslenme, bol B ve C vitamin içerikli sebze ve meyveler yenmelidir. Yaşadığımız ortamların kuru olmamasına ve nemli olmasına dikkat etmeliyiz. Stresten uzak durma gibi hususlar oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durmalıyız. Nezle ve gribin tedavisi öncelikle istirahattır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı