REKLAMI GEÇ

DİKKAT MADDE BAĞIMLILIĞI KÜÇÜK YAŞLARDA BAŞLAR

DİKKAT MADDE BAĞIMLILIĞI KÜÇÜK YAŞLARDA BAŞLAR

Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Fatma Özdemir, madde bağımlılığının küçük yaşlarda başladığını ve tedavinin sürecinin kişinin istemesi ile mümkün olabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 7 Şubat 2011 Pazartesi, 17:34

Psikiyatri Uzmanı Dr. Fatma Özdemir, madde bağımlılığının önemine dikkat çekti. Madde bağımlılığının küçük yaşlarda başladığını belirten Uzman Dr. Fatma Özdemir şöyle konuştu: “Alkol, sigara, eroin ve kokain belli başlı uyuşturucu maddelerdir. Madde bağımlılığı da bu maddeleri kullanan kişilerin zamanla maddelerin verdiği etkiyi sağlamak için daha fazla madde kullanmaya başlaması, bu maddeyi bulmak aramak için çok fazla zaman harcaması, bu maddeleri bırakmak istemesine rağmen bir türlü bırakamaması madde bağımlılığı olarak açıklanabilir” dedi.
Kişilik özelliklerinin madde bağımlısı olma ihtimalini yükselttiğini belirten Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Fatma Özdemir, bağımlılığın pek çok nedenden kaynaklandığını ifade ederek şunları anlattı: “ Madde bağımlılığının pek çok nedeni olabilir. Mesela aile yapısı ve bağımlı olan kişinin kişilik özellikleri. Kişilik özelliklerinden bahsederken kişinin sorunlarıyla başa çıkmakta yetersiz olması, duygularını yeterince ifade edememesini söyleyebiliriz. Aile ile ilgili olarak da mesela parçalanmış aileler, çocuğun eğitimi konusunda anne ve babanın tutarsız davranışları, otorite ve esneklik konusunda tam bir denge kurulamaması uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştıran faktörler olarak gözükmektedir” dedi. Madde bağımlılığını önlemenin sadece tıbbi açıdan mümkün olmayacağını söyleyen Fatma Özdemir, kişinin tedavi olmayı istemesinin ön şart olduğunu belirtti. Özdemir, Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler, psikiyatri ve AMETEM servisleri, basın kuruluşları, eğitim kurumlarıyla birlikte el ele vererek madde bağımlılığının önüne geçilebileceğin dile getirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı