REKLAMI GEÇ

DİYABET, ÖLÜM NEDENLERİ SIRALAMASINDA 3’ÜNCÜ

DİYABET, ÖLÜM NEDENLERİ SIRALAMASINDA 3’ÜNCÜ

Denizli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Erol, diyabetin kalp damar hastalıkları ve kanserden sonra, üçüncü ölüm nedeni olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 23 Kasım 2010 Salı, 19:12

Dünyada 2004 yılında, 200 milyona yakın diyabet hastasının olduğuna dikkat çeken Denizli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Erol, 2030 yılında bu sayının 366 milyona ulaşmasının öngörüldüğünü ifade etti. Türkiye’de ise 2002 yılı verilerine göre diyabetik hasta oranının, nüfusun yüzde 7.2’si olduğunu kaydeden Dr. Erol şunları söyledi: “Ülkemizde 6-7 milyon diyabetik olduğunu söyleyebiliriz. Şehrimizde ise şeker hastası sayısı 80 bindir. İşin kötü yanı, tanı konulanların yaklaşık 5 yıllık diyabetik süreçten sonra tanınması, çoğu kez ilk tanı konduğunda bile komplikasyonlarla karşılaşmamıza neden olmasıdır.”

“Yüzde 70’i etkin tedavi edilemiyor”
Diyabetlilerin ne yazık ki yüzde 70’inin etkin olarak tedavi edilemediğini belirten Erol, diyabetin etkin olarak tedavi edilmemesi durumunda, körlüğe varan görme bozukluklarına, kalp krizine, inmeye, böbrek yetersizliklerine, çevresel damar hastalıklarına, soğuk-sıcak hissini algılamamaya, bazen çok şiddetli ve tedavisi güç ağrılara yol açan sinir bozukluklarına yol açabileceğini söyledi. Erol, “Üstelik bu komplikasyonların tedavisi çoğu kere güçtür ve pahalıdır” diye konuştu.

Bel çevresi kalınlığına dikkat!
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Erol, “Oysa diyabet, bir ölçüde önlenebilen, tanı konulduğunda ise uygun eğitim, bilinçlendirme ve tedavi ile bu komplikasyonların azaltılabildiği bir hastalıktır. Diyabetin ortaya çıkması yaklaşık 8-10 yıllık sessiz bir dönemden sonra olmaktadır. Diyabete yatkın kişilerin yani risk faktörü dediğimiz özellikleri taşıyanların üzerinde özelikle durulması gerek. Bunlar, ailesinde, akrabalarında diyabeti olanlar, obezler, hareketsiz yaşantı sürdürenler, gebelikte kan şekeri yükselenler, bazı ilaçları ( kortizon gibi uzun süre ve yüksek doz ilaç alanlar) kullananlar, kan şekeri düşüklüğü yaşayanlar, yüksek tansiyonlulardır. Obezite kadar önemli bir husus, kilosu normal olsa bile vücuttaki yağın nerede toplandığıdır. Bel çevresi 102 cm gelen erkekler ve 94 cm olan kadınlar risk altındadır” dedi.

Tanı yöntemleri
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Erol, “Aşikar diyabet ortaya çıkmadan daha sessiz dönemde iken açlık-tokluk kan şekeri ölçümleri, şeker yükleme testleri ile tanınabilir. Bazı kişilerde de seviyelerine bakmak gerekebilir. İnsülin direncini erken yakalayabilmek için diyabet tedavisinde ve gizli diyabetin aşikâr diyabete dönmesini önlemede bazı ilaçlar kullanılsa da olmazsa olmazlarımız, eğitim ve hayat tarzı değişikliğidir. Hayat tarzı değişikliği ise diyet, sağlıklı beslenme ve egzersizdir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı