REKLAMI GEÇ

Estetik kaygı ayak sağlığını bozuyor

Estetik kaygı ayak sağlığını bozuyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Kıter, estetik kaygısıyla tercih edilen topuklu ayakkabıların, ayak sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti.

/ DENİZLİHABER / 28 Ocak 2012 Cumartesi, 15:06

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Kıter, kadınların Orta Çağ’dan beri topuklu ayakkabı giydiklerinin bilindiğini belirtti.

Yüksek topukların ayakları estetik gösterdiğini, bu nedenle zararlarının bilinmesine rağmen vazgeçilmediğini anlatan Kıter, şunları söyledi: ”Orta Çağ’da topuklu giyen kadınlarla, şimdi giyen kadınların temel amaçları aynı. Yüksek topuklu ayakkabılar ayağa daha narin bir görünüm kazandırıyor ve boyu da uzun gösteriyor. Biz buna estetik illüzyon diyoruz. Kadınların vazgeçemediği topuklu ayakkabılar estetik bir illüzyon sağlıyor ama bel, bacak ağrısı ve ayakta şekil bozukluklarını da beraberinde getiriyor. Yüksek topuklu ayakkabılar ayağı öne doğru ittirirler. Leğen kemiği bunu dengelemek için arkaya doğru çıkar. Bu bütün dengeyi bozacağından bir süre sonra bel ve diz ağrılarına neden olabilir. Bunun yanında ayak yapısını direkt etkilediği için ayakla ilgili birçok probleme sebep olabilir.”

Prof. Dr. Kıter, ayak parmağın iç kısmında kızarıklık, bir parmağın diğerinin üzerine çıkması gibi şikayetlerin yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabı giyenlerin sıklıkla karşılaştığı rahatsızlıklar olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Bunun dışında yüksek topuklu ayakkabıların ön kısmında parmak kutusu dediğimiz kısmın darlığı ve genişliği çok önemlidir. Ama ne kadar geniş olursa olsun, topuk yüksek olduğu ve ayağı öne ittirdiği için parmakların kıvrılması, sıkışması ve üst üste binmesi söz konusu oluyor. Bu da çekiç parmak, ya da ayakta nasır, ayak sırtında küçük yumrular şeklinde ortaya çıkan birçok klinik duruma neden olur. Bir süre sonra yürürken şikayetler ortaya çıkmaya başlar. Bu rahatsızlıklar ameliyata kadar gidebilecek sıkıntıları beraberinde getirebilir. Aslında ayakta görülebilecek çoğu hastalığın, estetik olarak bir illüzyon yaratan ama biyomekanik zarar veren topuklu ayakkabı kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz.”

Özellikle 8,5 santimetreden yüksek topuklu ayakkabıların kesinlikle tercih edilmemesi gerektiğini dile getiren Kıter, ”Topuklu ayakkabılardan kaynaklanan zararları azaltmak için topuğun ayak merkezine yakın olması ve ayak bileğinin altına gelmesi, parmak kutusunun geniş olması gibi önlemler alınabilir. Kadınlarımız bu tarzdan çok kolay vazgeçemeyecektir ama çok kısıtlı zaman diliminde kullanmayla da belki oluşabilecek problemlerin önüne geçilebilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı