REKLAMI GEÇ

Göz tansiyonu kör edebilir

Göz tansiyonu kör edebilir

Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Deda, göz tansiyonunun sinsi başlayıp kalıcı görme kaybına neden olabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 10 Ocak 2012 Salı, 08:00

7-14 Ocak Beyaz Baston Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Deda, insanlarda görme duyusunu kaybetme korkusunun yaşam ile eşdeğerde olduğunu söyledi.

Uz.Dr. Gökhan Deda, gelişmiş ülkelerde genetik nedenlere bağlı körlüklerin birinci sırayı aldığını, gelişmemiş ülkelerde ise beslenme bozukluğu ve enfeksiyonlara bağlı körlüklerin ilk sırayı almakta olduğunu belirtti. Körlüğün öncelikli ve yaygın nedenleri arasında kalıtsal nedenlerin geldiğini anlatan Deda, şöyle konuştu: “Katarakt, görme siniri dokusu gerilemesi, tavuk karası, albinism körlüğe yol açan nedenler arasında önemli olanları olup değişik yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Glokom, şeker gibi hastalıklar, enfeksiyonlar ve kazalar da körlük nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır. Dünyada gelişmiş ülkeler dışında körlüğün birinci sıradaki nedeni katarakttır. Türkiye, katarakt alanında gelişmiş ülkelerdeki teşhis ve tedavi imkanlarına sahiptir.”

Doğuştan körlüklerin en önemli sebeplerinden birisinin temel göz dokularının oluşmaması veya eksik oluşundan kaynaklandığını dile getiren Deda, şunları söyledi: “Bunun yanı sıra görme sinirinin veya retina adını verdiğimiz görme tabakasının gelişme bozuklukları ve hastalıkları söz konusu olabilir. Bu gibi bozukluklar az görme veya hiç görmemeye neden olabilir. Bunlar, kalıtım, akraba evlilikleri, annenin hamileliğinde geçirmiş olduğu bir takım hastalıklar ya da bazı bilinmeyen nedenlerden

kaynaklanabilir. Doğuştan meydana gelen körlüklerin tedavisi mümkün değildir.”

GÖZ TANSİYONU SİNSİ İLERLER

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokomun sinsi başlayıp göz sinirinde hasar yaparak kalıcı görme kaybına neden olabildiğini ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Deda, glokomun neden olduğu hasarın geri dönüşümünün olmadığını, hastalığın tam olarak iyileştirilemediğini ancak erken tanı ve düzenli tedavi ile kontrol altında tutulabildiğini kaydetti. Deda, ailesinde glokom olan kişilerin, genç yaşlarda tam ve detaylı göz muayenesinden geçmesi gerektiğini belirterek “40 yaşından sonra her 2-4 yılda bir, 65 yaşını geçenler ise 1-2 yılda bir göz muayenesi yaptırmalı” dedi.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Göz hastalıklarından korunmak için de önerilerde bulunan Deda, şunları söyledi: “Gözlerimizin sağlığı açısından düzenli ve vitamin yönünden zengin beslenmek, düzenli uyku ve sağlık şartlarına dikkat edilmesi gerekir. Işık şartları da önemli. Özellikle okuma, televizyon seyretme gibi gözün sürekli ve dikkatli kullanılması durumlarında ne kamaşma yapacak kadar parlak ışık ne de görmeyi güçleştirecek kadar az ışık olmalıdır. Işık kaynağı, yazarken sağ elini kullanan kişinin sol omuzu ve başı üstünden

gelmelidir.  Parlak güneş ışığının ültraviyole etkisinden korunmak için güneş gözlükleri gerekli olduğu gibi değişik ışık kaynaklarına meslek veya diğer amaçlarla maruz kalabilecek kişilerin koruyucu gözlük kullanmaları şarttır. Ayrıca, okuma mesafesi (30-40 cm), televizyon seyretme uzaklığı 3-4 metreden az olmamalıdır. Ayrıca, gözlerin periyodik kontrolleri aksatılmamalıdır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı