REKLAMI GEÇ

“Gribi hafife almayın”

“Gribi hafife almayın”

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, gribin hafife alınmayacak bir hastalık olduğunu belirtti.

/ DENİZLİHABER / 13 Ekim 2009 Salı, 17:27

Gribin özellikle akciğer, kalp, böbrek, astım, lösemi gibi kronik rahatsızlığı bulunan çocuklarda ölüme varan ciddi sonuçlara neden olabileceğini söyleyen Uz. Dr. Ramazan Canural, ani hava değişimleri, gribe neden olduğu için bu mevsimlerde gribe karşı tetikte olmak gerektiğini kaydetti.

Canural, şöyle konuştu: “Grip, influenza virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle oluşan ve salgınlara yol açan bir enfeksiyon hastalığıdır. Ateşin 4-5 günden fazla sürdüğü, öksürüğün giderek arttığı grip semptomlarında diğer hastalıklardan şüphelenilebilir. Çünkü viral enfeksiyonlar vücudun bağışıklık sisteminde geçici bir düzensizliğe neden olabileceği için zatürre, orta kulak enfeksiyonları ve sinüzit gibi komplikasyonlar oluşabilir. Bu gibi durumlarda ailelerin yaptığı en büyük hata grip olan çocuğa hemen antibiyotik vermek oluyor. Oysaki antibiyotik vücuttaki doğal bağışıklığı baskılayıp, dirençli bakterilerin oluşmasını sağladığı için daha sonraki enfeksiyonlara olumsuz zemin hazırlar. Özellikle de aspirin akut karaciğer yetmezliğine neden olabileceğinden dolayı grip halinde hiç kullanılmaması lazım” diye konuştu.

DDH Başhekimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, ailelerin çocuklarını gripten korumak için beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti. Uz. Dr. Ramazan Canural, “Enfeksiyonlara açık olması dolayısıyla uzun süre kapalı ve kalabalık mekânlarda durulmamalı, bu tür mekânlar sık sık havalandırılmalıdır. Özellikle okullarda bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca okula giden çocukların düzenli uyku uyumaları sağlanmalıdır. Çünkü sonbahar döneminde yoğun bir okul temposuna giren çocukların beslenme ve uyku düzenlerinin değişmekte, kapalı mekânlarda uzun süre kalmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı da grip olmaya daha açıktır ” dedi.

Gripten korunmak için çocuklarına grip aşısı yaptırmak isteyen ailelerin Ekim ve Kasım aylarında aşı yaptırabileceğini de hatırlatan Canural, aşı olabilecek çocukları şöyle anlattı: “6–23 ay arası bebekler gribe yakalandığında hastaneye yatacak kadar ağır geçirme riskleri olduğundan grip aşısı için uygun adaylardır. Yine 2–6 yaş çocuklarla aynı evde yaşayan veya bakımını yapan kişilerde hastalanıp çocuğa bulaştırmamak için grip aşısını tercih edebilir. Özellikle evde 6 aylıktan küçük bir bebek varsa o aşı olamayacağı için aile bireyleri aşı olarak onu enfeksiyondan koruyabilirler. Grip aşısı emziren anneler için de uygun bir aşıdır. Ancak gripten korunmak için aşı tek başına etkili olmayabilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı