REKLAMI GEÇ

Havalar ısınıyor, veterinerler uyarıyor

Havalar ısınıyor, veterinerler uyarıyor

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, havaların ısınmaya başlaması nedeniyle tekrar gündeme gelen “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi “ hastalığına karşı vatandaşları uyardı

/ DENİZLİHABER / 21 Mayıs 2012 Pazartesi, 14:41

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, havaların ısınmaya başlaması nedeniyle tekrar gündeme gelen “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi “ hastalığına karşı vatandaşları uyardı. Berberoğlu yaptığı açıklamada, “Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte 2002 yılından beri ülke gündemine yerleşen keneler vasıtasıyla bulaşan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi “ hastalığı tekrar gündeme gelmiştir.Son yıllarda, birçoğu geçmiş yıllarda görülen ve yeniden ortaya çıkan bir kısmı ise yeni yeni görülen zoonoz hastalıklar insan sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir. Bu hastalıklar dün vardı, bu gün var, yarında olacaktır. Önemli olan bizlerin bu hastalıklara karşı mücadele için bilgi, teknoloji ve alt yapı olarak hazırlıklı olmamızdır.İlk başta Tokat, Çorum, Amasya illerinde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı yıllar itibariyle yurdumuzun hemen hemen tamamına yayılmış durumdadır. Hastalığı kan emerek hayatını sürdüren keneler bulaştırmaktadır. Kışı toprak, yaprak altında gübre ve çatlaklarda, ağaç kabuklarında geçiren keneler havaların ısınması ile birlikte harekete geçerek yabani ve evcil hayvanlarda kan emerek yaşarlar. Yeryüzünde 860 çeşit kene türü tespit edilmiş olup bunun 30 civarındaki türü bu virüsü taşımaktadırlar.Bulaşma kenelerin kan emerken vücuda virüsü bulaştırması, enfekte kenelerin çıplak elle ezilmesi sırasında, bulaşık hayvanların kan ve dokuları ile hasta insanların kan ve vücut sıvılarına temas ile olmaktadır. Denizli Veteriner Hekimler Odası olarak risk altındaki insanımıza tekrar hatırlatmanın yerinde olacağını düşündük. Çünkü toplum olarak bazı şeyleri çabuk kanıksıyoruz ve alışıyoruz” dedi.

HALK BİLGİLENDİRİLMELİ
Kene konusunda halkın bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Berberoğlu şunları söyledi: “ Hastalık için çiftlik çalışanları, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, hayvancılıkla uğraşanlar, Veteriner Hekimler, sağlık çalışanları, askerler, piknik ve kamp yapanlar risk altındadır. Gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gerekse Sağlık Bakanlığı gerekli bilgilendirme, eğitim v.b. çalışmaların yanı sıra her türlü tedbiri almış olmakla birlikte insanlarımızın da daha dikkatli olması gerekmektedir. Vücuda yapışan keneler imkân var ise en yakın sağlık kuruluşunda çıkartılmalıdır. Yapışan keneler kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden, patlatılmadan ve kenenin ağız kısmı kopartılmadan bir pens ile yavaşça çekilip alınmalıdır. Isırılan yere, bol sabunlu su ile yıkadıktan sonra tentürdiyot sürülmelidir. Çıplak elle keneye temas edilmemelidir. Kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal (alkol, eter, kolonya, gazyağı v.b.) dökülmemeli, sigara veya ateş kullanılarak keneler uzaklaştırılmamalıdır. Isırılan kişi iki hafta süreyle ateş, halsizlik, baş ağrısı,bulantı, kusma gibi belirtiler yönünden takip edilmelidir. Risk altında olanlar düzenli kene kontrolü yapmaları gerekmektedir. Hasta insanlarla temasta gerekli tedbirler alınmalıdır. Kene popülasyonunun azaltılması için gerek barınaklarda gerekse meralarda etkin mücadele yapılmalıdır. Risk altında olanlar kenelerin vücuda girişlerinin önlenmesi için gerekli tedbirleri almalılar, vücudun örtülmesi, beyaz elbise giyerek vücuda kene kovan ilaçların sürülmesi gibi tedbirler alınmalıdır. Kenelerin tam eradikasyonu mümkün olmadığından kişisel alınacak tedbirler büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı