REKLAMI GEÇ

Her 10 bin kişiden biri verem

Her 10 bin kişiden biri verem

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, Türkiye genelinde verem hastalığının görülme oranının yüz binde 28 iken, Denizli’de bu oranın yüz binde 13,1 olduğu belirtti. Taş, hedeflerinin 2014 yılı sonuna kadar bu sayıyı yüz binde 12’nin altına indirmek olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 6 Ocak 2012 Cuma, 12:04

Taş, Veremle Savaş Eğitimi Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olan veremin aşısı ve ilaçlarının uzun yıllar önce bulunmasına rağmen, özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde büyük bir sağlık sorunu olduğunu ifade etti. Verem hastalığının bulaşmasında balgamın en önemli etken olduğunu vurgulayan Taş, “Öksürme, aksırma, konuşma havada tüberküloz basilleri içeren çok küçük damlacıkların oluşmasına yol açar. Bu damlacıklar sağlam insanlar tarafından solunum yolu ile alınabilir ve hastalığa yol açabilir. Özellikle dengeli beslenmeyen, sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanan kişilerde, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlarda, vücut direnci düşük olduğu için verem hastalığına yakalanma riski artar” dedi.

BELİRTİLERİ NELER?

Verem hastalığının en sık görülen belirtilerinin 3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, kanlı balgam çıkarma ve kilo kaybı olduğunu belirten Taş, şunları dile getirdi: “Bu şikayetleri olan kişilerin en yakın zamanda bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri gerekir. Hastalık tespit edilirse, takip ve tedavisi verem savaşı dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılıyor. Verem hastalığı olan bir kişinin aile üyeleri, birlikte çalışan kişiler ve arkadaşları hastalığın bulaşması açısından en büyük riskte olanlar. Bu kişiler de dispanserde kontrolden geçirilmekte ve gerekli olanlar korumaya alınıyor”

ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR

Verem hastalığının günümüzde tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, tedavisinin ise en az 6 ay olduğunu kaydeden Taş, “Eğer hasta bu süre içerisinde ilaçlarını çok düzenli olarak kullanırsa tamamen iyileşir, fakat ilaçlarını düzenli olarak kullanmaz ise direnç gelişimine sebep olur. İşte o zaman verem hastalığı öldürücü olabilir, tedavi edilmeyen her tüberküloz hastası, yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır” diye konuştu. Türkiye genelinde verem hastalığı insidansının yüz binde 28 iken bu oranın Denizli’de yüz bin de 13,1 olduğu bilgisini aktaran Taş açıklamasını şöyle tamamladı: “2011 yılı içerisinde 123 verem hastası tespit edilmiştir. Hedefimiz 2014 yılı sonuna kadar tüberküloz insidansını yüz binde 12’nin altına indirmektir”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı