REKLAMI GEÇ

“HİPERAKTİF ÇOCUKLARDA AİLELERİN YAKLAŞIMI ÇOK ÖNEMLİ”

“HİPERAKTİF ÇOCUKLARDA AİLELERİN YAKLAŞIMI ÇOK ÖNEMLİ”

DDH Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Şermin Yalın, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülen çocukların tedavisinde ilaç kullanmanın yalnız başına bir çözüm oluşturmadığını söyledi. Yalın, hastalıkta ailelerin yaklaşımının önemli olduğunu kaydetti.

/ DENİZLİHABER / 18 Ocak 2011 Salı, 17:03

Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Şermin Yalın, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu konusunda bilgi verdi. Hiperaktivite bozukluğunun çocukluk çağının önemli psikiyatrik sorunlarından biri olduğunu söyleyen Yalın, bu sorunun bireyin kendisi olmak üzere aileyi ve toplumu ilgilendirdiğini belirtti. Hiperaktivitenin belirtilerini dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik olarak sıralayan Yalın, dikkat eksikliğinden bahsedebilmek için bu belirtilerin 7 yaştan önce başlamış olması ve kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutlara ulaşması gerektiğini söyleyerek şunları anlattı: “Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar normal çocuklara göre çok hareketlidir. Bu çocuklarda bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjileri vardır. Sakin bir şekilde oynamayı beceremezler, çok konuşurlar, elleri, ayakları hiç durmaz. Çocukların eğitim hayatının başlamasıyla birlikte dikkatsizlikleri gün yüzüne çıkar. Çocuk sınıfta dersi takip etmez. Ders dışı işlerle daha çok ilgilenir. Derste sıkıldıkları için sınıfın dikkatini ve huzurunu bozacak işlerle uğraşırlar. Öğrendikleri bilgileri çabuk unuturlar. Yaşıtlarına göre okuma ve yazma kaliteleri düşüktür. Sabırsızdırlar ve sıralarını beklemekte güçlük çekerler. Olaylara aşırı tepki verirler. Fiili ve sözlü olarak arkadaşlarını rahatsız ettiklerinden toplum tarafından istenmeyen çocuk olarak ilan edilirler” dedi.

“Hiperaktivitede ilaç yalnız başına çözüm değil”
Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Şermin Yalın, hastalıkta kullanılan ilaç tedavi yönteminde ailelerin yanlış beklentiler içine girdiklerini vurgulayarak, ilaçtan ne gibi faydalar beklendiğinin anlatılmasının ailelerin gereksiz beklentiler içine girmelerini engelleyeceğini, bazı ailelerin sadece ilaç vermekle her şeyin düzeleceği düşüncesinin yanlış olduğunu kaydetti.

“Aileye önemli görevler düşüyor”
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusunda aile, okul ve hekim üçgenine önemli görevlerin düştüğünü hatırlatan Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Şermin Yalın, aile, okul ve hekim arasında sıkı bir işbirliği olması gerektiğini söyleyerek, ailelerin hiperaktivite hakkında bilgi sahibi olmasının sorunun çözümünde önemli olduğunu belirtti. Hastalığın tedavi edilmediği takdirde kişide bir takım sorunlara yol açacağını söyleyen Yalın, özellikle erişkinlik dönemlerinde travmalara karşı yatkınlık, özel ilişkilerde mutsuzluk, kavgalara karışma ve madde bağımlılığı gibi durumların görülebileceğini belirtti. Ailelere tavsiyelerde bulunan Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzm. Dr. Şermin Yalın, şunları söyledi: “Çocuğunuzla konuşurken onunla göz teması kurun. Çocuğa bir tek görev verin, çoklu ve karışık taleplerde bulunmayın. Kuralları açık ve kesin olarak koyun ve uygulamaya çalışın. Kısa aralıklarla sıkılmadan çalışmasını sağlayın. Bir isteği yerine getirdiğinde çocuğunuzu ödüllendirin. Sabırlı davranmaya gayret gösterin.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı