REKLAMI GEÇ

Karlı havada nasıl yürümeli?

Karlı havada nasıl yürümeli?

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, soğuk ve karlı havalarda zemin buzlu olduğu için düşme olaylarında artış yaşandığına dikkat çekerek, karlı havada yürümenin sırlarını anlattı.

/ DENİZLİHABER / 12 Ocak 2012 Perşembe, 08:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. M. Beşir Türkmen, kar yağışı ile birlikte düşmeye bağlı kırık ve çıkık vakalarının artabileceğini söyledi. Ve buzda kayıp düşmeye bağlı olarak en çok el ve ayak bileğiyle, dirsek ve kaval kemiği kırıkları görüldüğünü belirtti.

“Eller cepte yürünmemeli”

Düşmeye bağlı basit kırık çıkıklar olabileceği gibi ölümcül olabilen ağır kafa travmalarının da görülebildiğini belirten Dr. Türkmen, şu uyarılarda bulundu: “Olayların büyük bölümü dikkatsiz ve desteksiz yürümekten kaynaklanır. Bu nedenle, yürürken dengeli, yola bakarak yürümek ve dikkatli adım atmak gerekir. Eller cepte olmamalıdır, eller ve kollar denge çubuğu gibi serbest olmalı ve bir salınım hareketiyle yürünmelidir. Her iki elde poşet taşımak yanlıştır. En azından bir el serbest olmalıdır. Ayakları yere hafif sürüyerek ve mümkün olduğu kadar kısa adımlarla yürümek önemlidir. Ayakkabılar lastik veya kauçuk tabanlı ve kısa topuklu olmalıdır. Ayrıca ayakkabıların üzerine eski çorap giymekte buzda kaymayı engeller” dedi.

“Yaşlılar daha dikkatli olmalı”

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. M. Beşir Türkmen, karlı ve buzlu zeminde kaymaya bağlı sakatlanmaların yaşlılar için daha riskli olduğunu vurguladı. Türkmen, yaşlıların daha kolay düşerek sakatlanabildiklerini ve tedavilerinin daha zor olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Yaşlılarda kemik erimesi olduğu için basit bir düşmede bile ciddi kemik kırıkları görülebilir. Yaşlılardaki kırık tedavisi mutlaka ameliyat gerektiriyor ve tedavisi de oldukça uzun sürüyor.  Bu nedenle, yaşlı insanlar sokağa çıkarken dikkatli yürümeli, yanlarına uç kısımları lastik olan baston almaları lazımdır. Ayrıca kalça kırıklarından korunmak için kalçayı koruyan pedler kullanılmalıdır. Tansiyon veya dengeyi bozacak bir hastalık varsa mutlaka tedavi edilmelidir” dedi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. M. Beşir Türkmen, düşmelerin dikkate alınmasını, düşme sonrası geçmeyen inatçı bel ve bacak ağrıları ve uyuşmalar varsa mutlaka en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı