REKLAMI GEÇ

“Küçük unutkanlıklar Alzheimer habercisi olabilir”

“Küçük unutkanlıklar Alzheimer habercisi olabilir”

İleri yaşlarda daha sık görülen Alzheimer hastalığının (demans, bunama, erken bunama) önemli bir sağlık sorunu haline gelmeye başladığını belirten Dr. Hüsnü Menteşeoğlu, özellikle 35-40 yaşın üzerinde görülen küçük unutkanlıkların, Alzheimer hastalığının ilk işaretleri olabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 7 Ekim 2010 Perşembe, 19:29

Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşeoğlu, 1–8 Ekim Dünya Yaşlılar Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Alzheimer hastalığının sinsi bir hastalık olduğunu ifade eden Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşeoğlu, şunları söyledi: “Günlük yapılacak işleri, alışverişleri unutmak veya oturma odasından mutfağa bir şeyler yapmak için geçmek ama bir dakika içinde mutfağa niçin geçtiğini unutmak Aalzheimer hastalığının belirtisi olabilir. Bu belirtilerin günlük iş yorgunluğu ve stresten kaynaklandığını düşünebiliriz ya da yaşlanmanın doğal bir parçası olarak görülebilir. Ancak günlük yaşantıda sık sık bu tür unutkanlıklar yaşanıyorsa ve ailede Alzheimer hastası varsa, mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Böylece olası bir Alzheimer hastalığının ilerlemesi erken tanı ile önlenebilir”

Menteşoğlu, ileri yaşlarda daha sık görülen Alzheimer hastalığının (demans, bunama, erken bunama) önemli bir sağlık sorunu haline gelmeye başladığını belirterek, özellikle 35-40 yaşın üzerinde görülen küçük unutkanlıkların, Alzheimer hastalığının ilk işaretleri olabileceğini söyledi.

65 yaşın üzerinde Alzheimer hastalığının görülme riskinin yüzde 50’ye çıktığını söyleyen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşeoğlu, TÜİK verilerine göre Türkiye’de 65 yaşın üstünde 9 milyonluk bir nüfusun bulunduğunu ve bu nüfusun Alzheimer hastalığı tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Menteşeoğlu şöyle konuştu: “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada ortalama yaşam süresi 66 yaş olup, 2050 yılında 76’ya çıkması bekleniyor. Yani 2050 yılında 2 milyar kişi 65 yaşın üzerinde olacak. Bu verilerden yola çıkarak 2050 yılında Alzheimer hastası sayısının 100 milyon kişi olacağı belirtiliyor”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı