REKLAMI GEÇ

MESLEKTE DENK ÇİFTLER EVLİLİKLERİNDE DAHA AZ SORUN YAŞIYOR

MESLEKTE DENK ÇİFTLER EVLİLİKLERİNDE DAHA AZ SORUN YAŞIYOR

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Herken, mesleki ve sosyal açıdan denk çiftlerin evliliklerinde daha az sorun yaşandığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 24 Aralık 2010 Cuma, 17:52

Denizli İl Özel İdaresi, kurum çalışanları ve aileleri için Aile İçi İletişim Konferansı düzenledi. PAÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Herken, konferansta yaptığı konuşmada, aynı yapıda ve benzer değer yargılarına sahip ailelerden gelen, mesleki ve sosyal açıdan denk çiftlerin evliliklerinde daha az sorun yaşandığına dikkati çekti.Çocuk yetiştirme konusuna değinen Herken, çocuğun doğumundan ergenlik çağına kadar annesine bağımlı kaldığını, karakter şekillenmesinde annenin davranışlarının daha çok belirleyici olduğunu ifade etti.

Sevgisiz bir ortamda büyüyen ve annenin yeteri kadar ilgi göstermediği çocukların ilerleyen yaşlarda strese karşı mücadele edebilme konusunda başarısız olduklarını söyleyen Herken, ”İlgisiz ve sevgisiz büyüyen çocukların depresyona girme olasılıklarının da sevgi ortamında büyüyen çocuklara göre fazla olduğunu deneyimlerimizle tespit ettik. Anne ve baba arasındaki ilişkide çocuk için son derece önemli. Eşlerin sürekli kavga ettikleri ortamlarda kalan çocukların mutsuz oldukları, yetişkinlik döneminde de insan ilişkileri konusunda ve kendi evliliklerinde başarısız oldukları görülmüştür. Bu nedenle eşlerin birbirlerine saygılı olmaları, çocuklarının geleceği açısından da önemlidir” dedi.

Ailede çiftler arasındaki ilişkilerin nasıl olması gerektiğine de değinen Herken, şu önerilerde bulundu:”Kocalar annesi gibi bir eş, hanımlar da babası gibi bir koca istememelidirler. Sorunların kökeninde bu beklenti yatmaktadır. Çiftlerden kimse diğerini değiştirmeye çalışmamalıdır. Artık kadın da erkek gibi çalışarak aile ekonomisine katkı sağlıyor. Bu noktada erkek paylaşımcı olmalı, ev işleri konusunda eşine destek çıkmalıdır. Babalar, çocuklarıyla ilgili olmalı, onların okul yaşantısı ile ilgili sorumluluğu tek başına annenin omuzlarına yüklememelidir. Eşler arasındaki iletişim son derece önemli. Çiftler her gün en az 15 dakika konuşmalı ve paylaşımda bulunmalılar. Beyler, eve girer girmez ilk 10 dakikayı eşlerine ayırmalılar. Genelde kadınların istediği ilgidir. Ona sunacağınız maddi imkanlar ya da lüks hayat koşulları hiçbir zaman ilginin yerini tutmaz.Bu unutulmamalıdır.”

Kadınların, evliliklerinin ilerleyen yıllarında çocuklarıyla birlikte eşlerinin annesi ya da evin büyük kızı rolünü üstlendiklerine işaret eden Herken, ”Bu da sağlıklı bir yaklaşım değildir. Herkes kendine yüklenen rolü oynamalıdır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı