REKLAMI GEÇ

Migrene dikkat!

Migrene dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Mustafa Çam eskiden sadece bir baş ağrısı olarak görülen migrenin artık başlı başına bir nörolojik hastalık olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 16 Ocak 2012 Pazartesi, 18:26

Uz. Dr. Mustafa Çam “Halk arasında yarım baş ağrısı olarak bilenin migren baş ve yüzün yarısını kaplayan özel bir baş ağrısıdır. Ağrılar bazen dayanılmayacak kadar şiddetli olur ve günlük yaşamı olumsuz etkiler. Saatlerce hatta günlerce sürebilir. Çoğunlukla ataklar halinde seyreder. Kişi ataklar arasında kendini tamamıyla normal hisseder, ancak bir sonraki atağın endişesi içindedir” dedi. Migren hastasının nörolojik muayenesinin genelde normal olduğunu MR ve tomografi incelemelerinde baş ağrısını açıklayabilecek bir patoloji saptanamadığını söyleyen Çam, migren tanısının hastanın öyküsü ve klinik tablosu değerlendirilerek konulduğunu söyledi. Çam “Baş ağrısı zonklayıcı, ateş yanar tarzda, matkapla deler gibi ya da nabızla birlikte atan şekilde hissedilir. Genellikle başın tek bir yanında olup çift taraflı da yerleşebilir. Migren birkaç saat ile birkaç gün sürebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı aşırı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebilir. Fiziksel aktivitelerle şiddetlenme sıktır. Birçok kişide ağrı ve diğer semptomlar o kadar şiddetlidir ki, sadece karanlık bir odada yatıp uyumak isterler. Bu da günlük yaşantıyı aksatır. Kullanılan ilaçlar migreni kesin olarak tedavi etmez. Atak sıklığını azaltabilir. Ağrı sırasında kullanılanlar ise atağın daha kolay atlatılmasını sağlayabilir. Migren ataklarında duygu durumunda değişiklikler ile çeşitli nörolojik bulgular(görme kaybı, uyuşukluk, konuşmada bozulma) baş ağrısına eşlik edebilir. Baş ağrısı olmaksızın sadece nörolojik bulgular veya bulantı – kusma ile kendini gösteren migren atakları da olabilir” dedi.

Kadınlarda Migren Görülme İhtimali Daha Yüksek
Migrenin genellikle ilk 30 yaş sırasında ortaya çıktığını ve 5 evresi olabileceğini açıklayan Uz. Dr. Mustafa Çam, şöyle devam etti: “ Ülkemizde yapılan bir çalışmada migren görülme oranı sıklığı yüzde 16 olarak belirtilirken bu oran kadınlarda yüzde 21, erkekler için yüzde 10’dur. Migrende haberci, aura, baş ağrısı, ağrı bitişi ve ağrı sonrası olmak üzere 5 evre görülebilir. Hastaların yüzde 60’ında haberci evre görülür. Günler öncesinden migren atağı hissedilir. Hiperaktivite, konsantrasyon güçlüğü, tekrarlayan esnemeler, bazı yiyeceklere karşı iştah artışı, ense sertliği, depresyon, huzursuzluk, yorgunluk, uyku hali gibi şikayetler bu evrede ortaya çıkar. Tembellik, aşırı susama, ishal ve kabızlık da görülebilir” dedi.
Aura evresinin birçok kişide migrenin sıra dışı, belirgin ve bazen de korkutucu bir erken belirtisi olduğunu anlatan Uz. Dr. Mustafa Çam, “ Aurada en sık görsel şikâyetler olur. Çoğunlukla yarım görme kaybı şeklindedir. Göz önünde parlak ışık çakmakları, nesneleri büyük veya küçük görmek, göz önünde parlak zikzaklar, noktalar veya geometrik şekiller görme şeklinde nörolojik bulgular olabilir. Bazı auralarda tünel içinden bakıyormuş gibi görme ya da görme kaybı bile olabilir’ dedi.

Doğru Teşhis Önemli
Tedavide öncelikle tanının doğru konması gerektiğini anlatan Uz. Dr. Mustafa Çam migrenin sıklığı, şiddeti ve hayat kalitesine etkisi hastadan hastaya değişkenlik gösterdiğini ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ Ağrıya neden olan veya tetikleyen nedenlerden kaçınılmalıdır. Hormonal değişiklikler, diyet, çevresel faktörler, duyusal uyaranlar strese hassastırlar. Az veya çok uyuma, aç kalma, adet görme, alkol, bazı yiyecekler, bazı ilaçların alınması veya kesilmesi parlak ışık veya kokular tetikleyici olabilir. Çikolata yeme isteği, gerginlik, neşelilik veya depresyon haberci belirti olup tetikleyici zannedilir. Tetikleyiciler her zaman atağa yol açmaz veya daha hassas olabilir. Hava ve sıcaklık değişimleri, parlak ışık, keskin kokular, yüksek rakım migreni ortaya çıkabilir.  Düzenli egzersiz, düzenli beslenme, düzenli uyku, alışkın olunan günlük aktivite devamı, genel sağlık kurallarına uyma migreni azaltır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı