REKLAMI GEÇ

“Pasif içiciler daha çok tehdit altında”

“Pasif içiciler daha çok tehdit altında”

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, “Başkalarının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak, uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarmakta ve sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini artırmaktadır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 9 Temmuz 2009 Perşembe, 18:53

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, önlenebilir halk sağlığı sorunlarından biri olan tütün kullanımı konusunda yaptığı açıklamada, tütün dumanına maruz kalma yani pasif içiciliğe dikkat çekti. Pasif içiciliği, “Başkalarının içtikleri tütün ürününden soluduğumuz duman ya da yanan bir sigara, puro, pipo ve benzeri tütün ürününden kaynaklanan dumanın solunması” olarak tanımlayan Taş, tütün dumanına maruz kalmanın, dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olduğunu belirtti.
Taş, “Bu duman karışımı; formaldehit, siyanür, amonyak, karbonmonoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi) ve aseton (oje çıkarıcı) gibi 4 bin kimyasal madde içerir. Arsenik, benzen, vinil klorür gibi en az 40 tanesi kanserojen olan bu kimyasal karışımlar, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur.
Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Çocuklar tütün dumanın zararlı etkilerine karşı çok daha hassastırlar. Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır” dedi.
Tütün dumanına, birazcık maruz kalmanın bile zararlı olduğunu ifade eden Taş, “Başkalarının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak, uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarmakta ve sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini artırmaktadır. Başkalarının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranı; asbest, radyoaktif nükleid, arsenik, benzen, vinil klorür, radyasyon, pestisid (tarım ilaçları), tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların hepsinin toplamından kaynaklanan kanser ölümleri oranından daha fazladır” diye konuştu.
Tütün dumanına maruz kalmanın özellikle çocukları tehdit ettiğine dikkat çeken Taş, “Tütün dumanına maruz kalmak, bebeklerde ve çocuklarda, ani bebek ölümleri, astım vakaları, kulak enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonlarını sebebiyet vermektedir. Tütün dumanına maruz kalmak, bebeklerde düşük doğum ağırlığına neden olmaktadır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı