REKLAMI GEÇ

PAÜ hastalarıyla icralık

PAÜ hastalarıyla icralık

SGK, 9 aydan beri trafik kazaları sonucunda oluşan tedavi giderlerini ödemiyor. Trafik Sigortasının da kazazedenin kusurlu olması gerekçesiyle ödemediği vaka sayısı 300’e ulaştı. PAÜ Hastanesi, 1 milyon TL’lik tedavi giderlerini hastalardan da tahsil edemediğini ileri sürerek, icraya verme kararı al

/ DENİZLİHABER / 21 Ağustos 2009 Cuma, 16:40

Karayolları Trafik Kanunu, 8-98 ve 108. maddelerine göre trafik kazası sonucu oluşan tedavi bedellerinin Trafik Sigortası tarafından karşılanmasını öngörüyor. Yasanın 1983’te çıkmasına rağmen, 2009 yılına kadar uygulamaya konulmadığını ve trafik kazası giderlerinin, Sosyal Güvenlik Kurumları tarafından karşılandığını söyleyen Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. A. Fahir Demirkan, yasanın 2009 yılında uygulanmaya başlaması ile birlikte mağduriyetlerin ortaya çıktığı belirtti. 9 aydan beri hem vatandaşların, hem hastanenin hem de hükümetin mağdur edildiğini belirten Başhekim Demirkan, “9 aydan beri trafik kazası nedeniyle hastanemize gelen yaralanma vakalarının tedavi giderlerini SGK’dan karşılayamıyoruz. Trafik Sigortası da araç sürücüsünün asli kusurlu olması sebebiyle sürücünün tedavi faturasını ödememektedir. Bugüne kadar tedavi masrafları karşılanmayan 300 vakamız var. Yaklaşık 1 milyon TL’lik tahsil edeceğimiz miktar mevcut. Böyle durumda kazazedeye başvuruyoruz. Vatandaş, hem trafik sigortası olduğunu hem de SGK’ ya pirim ödediği gerekçesiyle haklı olarak hastane masraflarını karşılamak istemiyor. Son çare olarak mahkemeye başvuracağız” dedi.

“Çözüm bulunmalı”
Ancak bu uygulamada yeni düzenleme yapılmadığı sürece, bu tür mağduriyetlerin artacağını ileri süren Başhekim Prof. Dr. Demirkan, çözüm önerilerini de şöyle sıraladı.
“Trafik kazazedelerin tedavi faturalarının ödenmesi ile ilgili SGK içinde, Garanti Hesap veya ayrı bir kurum şeklinde birim oluşturulmalı. Tüm hastanelerin trafik kazası ile ilgili evraklarını bu göndermesi ve tek bir kurumla muhatap olması sağlanmalıdır. Trafik Sigortalarından kazazedelerin tedavisi ile ilgili yükümlülükleri kaldırılmalı ve trafik sigortasınca bu tedavi bedelinin sigortalanması amacıyla kesilen primler acenteler aracılığı ile bu kurumlara aktarılmalıdır. SGK’da trafik kazası sonucu oluşan tedavi bedellerini, kazazedenin kusurlu olup olmadığını bakmaksızın bu kurumdan karşılamalıdır. Aksi takdirde bu sorun bir çığ gibi büyüyecek ve daha vahim sonuçlar doğuracaktır.”

“Hastaneler, hasta kabul etmeyebilir”
PAÜ Üniversite Hastaneleri Avukatı Hüseyin Tekeşi ise yasanın bu şekilde uygulanmasına devam edildiği sürece, hükümetin her yıl 750 milyar TL’lik zarar edeceğini ileri sürdü. Özellikle devlet hastanelerinde konu ile ilgili Trafik Kazaları Döner İşletmesi Birimlerinin oluşturularak çözüm arayışına gidildiğini de belirten Avukat Tekeşi, “Bu da çözüm değil. Trafik sigortasından tedavi masraflarının karşılanmaması durumda devlet zarar edecektir. Çözüm, Trafik Sigortaları tarafından alınan sağlık primi bedelinin SGK’ya aktarılmasındadır. Aksi takdirde, çok sayıda vatandaşımız mağdur olacaktır. Özel hastaneler trafik kazası vakalarını kabul etmemeye başlayabilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı