REKLAMI GEÇ

“Sıcakta önemli kararlar vermeyin”

“Sıcakta önemli kararlar vermeyin”

DDH Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Taner Değirmenci, aşırı sıcakların insan psikolojisini etkilediğini belirterek, “Sıcak ve gün ışığı ile fazla temas, boşanma, yeni iş kurma, intikam alma gibi konularda sağlıklı karar vermeyi zorlaştırabilir, radikal kararlar almaya yol açabilir” dedi.

/ DENİZLİHABER / 14 Temmuz 2010 Çarşamba, 17:02

Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Taner Değirmenci, aşırı sıcaklıkların insan psikolojisini etkilediğini söyledi. Aşırı sıcak havanın, beden sağlığı üzerinde olduğu kadar ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkiye sahip olduğunu belirten Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Taner Değirmenci, ruhsal hastalığı olmayanlarda acelecilik, tahammülsüzlük, sinirlilik, iç sıkıntısı, uyku bozukluğu ve öfke patlamaları gibi sorunlara yol açabilirken, ruhsal hastalığı olan bireylerde ise var olan bu belirtileri daha da artarak yaşamı çekilmez hale getirdiğini ifade etti.

“Sıcak, sağlıklı karar vermeyi zorlaştırabilir”
Değirmenci şunları söyledi: “Yaz aylarında sıcak ve nemin etkisiyle bazı bireylerde uyuşukluk, uyuma isteği, dikkat ve yoğunlaşma bozukluğu görülebilir. Bu bireylerde özellikle çalışma motivasyonunda da azalma gözlenebilir. Sıcak ve güneş ışığı ile uzun temas, coşkulu olan kişileri daha da coşkulu kılıp işi bırakma, yeni iş kurma, boşanma, intikam alma gibi konularda sağlıklı karar vermeyi zorlaştırabilir, radikal kararlar almaya yol açabilir” dedi.

“Psikolojik rahatsızlığı olanlar,
ilaçlarla birlikte bol su tüketmeli”
Değirmenci, “Psikolojik sorunu olmayan kişilerin sıcakların etkisiyle tahammülsüzlük, aşırı sinirlenme, öfke, depresyon, uyku bozuklukları belirtilerini yaşadıklarını düşünürsek, psikolojik tedavisi ya da tanısı olan hastaların da sıcaklardan etkilenmemesi mümkün değil. Bu nedenle psikolojik rahatsızlık tanısı konmuş ve tedavi uygulanan hastaların aşırı sıcak havadan etkilenmemesi için ilaçlarını düzenli almaları ve ilaçlarla birlikte bol su tüketmeleri gerekir” diye konuştu.

“Ani karar vermekten kaçının”
Aşırı sıcak ve nemli havalarda zorunlu kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini söyleyen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Taner Değirmenci, “Bol sıvı özellikle elektrolit ve mineral içeriği olan sıvı gıdalar tüketilmeli, sık sık ve meyve sebze ağırlıklı beslenilmeli, ağır yiyeceklerden kaçınılmalı, alkolden uzak kalınmalı, aşırı fiziksel aktivitede bulunulmamalı, pamuklu ince rahat sentetik olmayan giysiler tercih edilmelidir. Sık sık duş alınmalı, öfke kontrol edilmeye çalışılmalı, ani kararlar vermekten kaçınılmalıdır. Kendimizi çok kötü hissettiğimizde fazla abartmamak kaydıyla birkaç top dondurma yemek (özellikle çikolatalı) işe yarayabilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı