REKLAMI GEÇ

Sosyal paylaşım siteleri tehlike saçıyor

Sosyal paylaşım siteleri tehlike saçıyor

Denizli’de Bilgisayar ve İnternet Güvenliği Uzmanı Ömer Bağcı, sosyal paylaşım sitelerinin kullanıcılarına tehlikeli olabileceğini söyledi

/ DENİZLİHABER / 13 Mart 2010 Cumartesi, 19:47

Uzun yıllardır görüşemeyen arkadaşların buluşmasını sağlamak amacıyla oluşturulan yaklaşık 400 milyon kullanıcısı ve günde 200 milyon kişinin ziyaret etti sosyal paylaşım sitelerine yüklenen ve tüm kullanıcılara açık olan fotoğrafların hiç umulmadık yerde, umulmadık kişiler tarafından çok farklı amaçlar için kullanılabileceğine dikkat çeken Bağcı, “Sosyal paylaşım sitelerine diğer kullanıcıların görmesi için yüklenen resimler, fotoğraf genel kullanıma açılabiliyor. Örneğin eşinizin size gülümsersen çekilen ve sitelere masumane yüklenen bir fotoğrafı birçok erotik içerikli sitede görebilme ihtimaliniz çok yüksek. Eğlence anında çekilen bir fotoğraf, arkadaşlarınızın tarafından sanal alem de paylaşıldığında da çok farklı anlaşılmalara neden olabilir. Bu fotoğrafların ileride karşınıza çıkabileceğini ve kötü niyetli olarak kullanıla bileceği unutmamalı” dedi.

Çocuklar daha büyük risk altında
Sosyal paylaşım sitelerine giren çocukların daha büyük risk altında olduğunu, aile bireylerinin bu konulara çok dikkat etmesi gerektiğini anlatan Bağcı, “Sosyal paylaşım siteleri de dahil tüm internet sayfalarında kesinlikle fotoğraflar ve kişisel bilgiler genel olarak paylaşılmamadır. Sadece izin verilen kişilerin sayfayı ziyaret etmesini ve resimleri görmesine müsaade edilmelidir. Özellikle çocukların sosyal paylaşım sitelerindeki profilleri kontrol edilmeli ve kişisel bilgilerdeki ev, okul, adres, telefon ve anne-baba bilgileri gibi özel bilgilerin tamamı silinmelidir. Çocuğun adresindeki arkadaşları sık sık kontrol edilmeli ve gerektiğinde arkadaşlar listesinde yer alan kişiler tek tek sorulmalıdır. Paylaşım sitelerinde mümkün olduğunca anne, baba ile birlikte çekilmiş fotoğraflara yer verilmelidir. Özellikle mayolu, şortlu fotoğraflar profile konulmamalıdır” dedi.

Her teklifi kabul etmeyin
Sosyal paylaşım sitelerinde tanınmayan kişilerin arkadaşlık tekliflerinin kesinlikle kabul edilmemesi gerektiğini belirten Bağcı, mesaj yoluyla veya linkle gönderilen dosyaların kabul edilmemesi gerektiğini söyledi. Başkasının fotoğraflarını kullanarak sahte oluşturulan profillerin oldukça yoğun olduğuna dikkat çeken Bağcı, “Sosyal paylaşım sitelerinde yeni tanışılan kişiler ile kesinlikle telefonla, yüz yüze iletişime geçilmemelidir. Böyle bir durumda mutlaka bir yakına bilgi verilmelidir. “Annenizin kızlık soyadı” dayınızın soyadıdır. Kişilerin en zor ulaşacağı bilgiye, aile fotoğraflarını koyarken, aile fertleri işaretlediğinizde –teyzem, dayım gibi- kendi elinizle bilgiyi kötü niyetli kişilerin eline vermiş olursunuz. İnternet’te girilen web sayfalarının, gönderilen mesajların kayıt edildiğini ve günün birinde karşınıza gelebileceğini unutmayın. Çok sayıda fotoğraf yüklemek yerine sınırlı sayıda fotoğraf yükleyin. Size gönderilen her uygulamayı kabul etmeyin. Çocuklarımız için kullanmak üzere ayrı bir e-posta adresi alarak, bu adresin kullanılması sağlanmalıdır. Gerçek e-posta adresleri kullanıldığında kötü niyetli kişiler Msn Messenger programı sayesinde çocuklarımıza erişebilirler” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı