REKLAMI GEÇ

SÜDGE uygulanıyor

SÜDGE uygulanıyor

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği’ni uygulamaya devam ettiklerini belirterek, “Yönetmelik gereğince, 2 kez alkollü olarak araç kullanmak suçunun tespiti halinde, 2 yıl geçici olarak ehliyetleri alıkonulan sürücülere eğitim veriyoruz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 9 Mart 2010 Salı, 19:30

Türkiye’de, trafik kazaları yüzünden hayatını kaybeden ya da yaralanarak sakat kalan vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48. maddesinin 4785 sayılı Kanunla değişik 5. fıkrasına ve 181 Sayılı Sağlık Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 43. maddesine dayanılarak hazırlanan “Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği” 14.09.2004 tarih ve 25583 sayıyla Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Bu yönetmelik gereğince, iki kez alkollü olarak araç kullanmak suçunun tespiti halinde, 2 yıl geçici olarak ehliyetleri alıkonulan sürücülere, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, “Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi” (SÜDGE) veriliyor.

Konuyla ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, “Alkollü araç kullanma davranışını alışkanlık haline getiren sürücülere, alkolün hayatımız ve trafikteki davranışlarımız üzerindeki olumsuz etkileri hakkında eğitim verilmektedir. Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi, kişilerin alkol sorununu tedavi etmeye yönelik bir rehabilitasyon programı değildir. Bu eğitimin temel amacı; alkol almış bir sürücünün, araç başına geçerek kendi hayatını ve trafikteki diğer vatandaşların hayatını tehlikeye atmama bilincini kazanmasına yardımcı olmaktır” dedi.

Alkollü araç kullanmak dışındaki diğer trafik suçları ve ehliyeti alıkoyma/geri alım işlemlerinin, “Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Kapsamı” dışında olduğunu hatırlatan Taş, “Alkollü araç kullanma suçu işlememesine rağmen, ehliyetine 2. kez el konulan sürücüler de müdürlüğümüze başvurmaktadır. Alkollü araç kullanma suçu dışındaki, ehliyetleri ikinci kez alıkonulan diğer sürücüler, Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri’ne başvurmalıdır. Yine alkollü iken araç kullanmak suçuyla 3. kez tespit edilen sürücüler de Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri’ne başvurmalıdır. Bu sürücüler için 5 yıl iptal + psikiyatri değerlendirmesi + psikoteknik değerlendirme süreçleri uygulanır. Sürücülerin, kendi durumlarının hangi süreç kapsamına dahil olduğuyla ilgili kesin bilgi almak için İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi’ne başvurmaları gerekmektedir” dedi.

SÜDGE eğitimine henüz elektronik ortamda başvuru kabul edilmediğini söyleyen Taş, “Kişiler eğitim ile ilgili bilgilere İl Sağlık Müdürlüğü’nün web sayfasından, telefonla ya da İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi’ne giderek ulaşabilirler. SÜDGE Eğitimi için; trafik zabıtası tarafından düzenlenen sürücü belgesi geri alım tutanağı, nüfus cüzdanı fotokopisi (arkalı önlü), 4 adet vesikalık fotoğraf gibi belgeler gereklidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı