REKLAMI GEÇ

SÜNNETTE HİJYENE DİKKAT!

SÜNNETTE HİJYENE DİKKAT!

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Doktor Erdal Türk sünnetin çok önemli bir cerrahi işlem olduğunu belirterek aileleri, sağlıklı koşulların olmadığı yerlerde sünnet yaptırmamaları konusunda uyardı.

/ DENİZLİHABER / 25 Mayıs 2011 Çarşamba, 16:10

Yaklaşan sünnet mevsimi öncesinde Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Doktor Erdal Türk açıklama yaptı. Sünnet polikliniği uygulamasında Denizli Devlet Hastanesi’nin Türkiye’ye öncülük ettiğini belirten Uz. Dr. Erdal Türk amaçlarının sünnet polikliniklerini Tüm Türkiye’deki hastanelere yayarak sünneti yapılan çocukları kayıt altına almak ve sünnet sonrası oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçmek olduğunu belirtti.

Türk, sünnetin bu iş için özel olarak hazırlanmış odalarda ve ameliyathanelerde bu konuda eğitimli kişiler tarafından yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Ülkemizde dini inançların bir gereği olarak uygulanmakta olan sünnet, özellikle okulların tatil olmasına takiben yaz aylarında tüm ülke genelinde oldukça sık uygulanmaktadır. Sünnet, aslında çocuk için oldukça önemli bir cerrahi işlemdir, yani önemli bir ameliyattır. İşlem esnasında yaşanan herhangi bir olumsuzluk, hem psikolojik hem de fizyolojik olarak çocuk üzerinde ömür boyu etkili olabilir. Maalesef ülkemizde, bu derece önemli bir işlemin sağlık yönü pek önemsenmemekte, daha ziyade tören kısmına önem verilmektedir. Düğün salonları tutulmakta, hediyeler alınmakta, konvoylar yapılmakta ancak sıra sünnete gelince ya bir toplu sünnet ya da ev ve küçük sağlık kabini gibi hijyenik koşulların tam sağlanamadığı yerlerde işlemin uygulanmasına ses çıkartılmamaktadır. Çocuklarımızın yaşamı üzerinde bu derece önemli bir işlem olan sünnetin sağlık kuruluşlarında, bu işler için özel olarak hazırlanmış odalarda veya ameliyathanelerde eğitimli kişilerce yapılması gerekmektedir. 21. yüzyılda, evlerde yapılan sünnetlerle toplu sünnetlerin artık tarih olması gerekmektedir” dedi.

Sünnetin çocuğun yaşına bağlı olarak iki şekilde yapıldığı belirten Uz. Dr. Erdal Türk 6 yaşından küçük çocukların lokal anestezi ile sünnet edilmelerinin doğru olmadığı ayrıca yeni doğan çocuklarda ağrı duyulmadığı ve anesteziye gerek olmadan sünnet edilebilir şeklindeki inanışın da yanlış olduğunu söyledi. Uz. Dr. Erdal Türk “Sünnet çocuğun yaşına bağlı olarak 2 şekilde yapılabilir. Eğer çocuk 6 yaşın üzerinde ve sünnet olması gerektiğini kavramış, sorun çıkartmıyorsa yani uyumlu ise lokal anestezi ile sünnet edilebilir. Bu uygulamada işlemden 15-30 dakika önce penis çevresine yapılacak lokal anestezik ilaçlarla (aynen diş çekimlerinde olduğu gibi) sinirler uyuşturulmakta ve çocukların yapılan sünnet işleminde hiç bir ağrı duymaması sağlanmaktadır. Diğer yöntem ise 6 yaşından küçük çocuklar için genel anestezi uygulamasıdır. Bu yaş grubundaki çocukların lokal anestezi ile sünnet edilmeleri uygun değildir. Ayrıca yeni doğan döneminde çocukların ağrı duymadığı ve anesteziye gerek olmadan sünnet edilebilir şeklindeki inanış ise doğru değildir. Ağrı yaşamın her döneminde hissedilir, ancak bu yaş grubundaki bebekler ağrının yerini tam olarak belirleyemezler” dedi.

Denizli Devlet Hastanesi’nde 2005 yılından beri hizmet vermekte olan sünnet polikliniğinde çocukların sağlıklı bir şekilde sünnet edildiğini geçen yıl 876 çocuğun Denizli Devlet Hastanesinde sünnetini yaptıklarını belirten Uz. Dr Erdal Türk çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelerin 1 Haziran tarihinden itibaren çocuk cerrahi veya sünnet polikliniğine müracaat ederek randevu alabileceklerini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı