REKLAMI GEÇ

UZMANLAR UYARDI: BAYRAMDA TATLIYI ABARTMAYIN

UZMANLAR UYARDI: BAYRAMDA TATLIYI ABARTMAYIN

Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Güzin Fidan Yaylalı, bayramda tatlı tüketiminin abartılmaması gerektiği söyledi.

/ DENİZLİHABER / 8 Eylül 2010 Çarşamba, 18:12

Uzm. Dr. Güzin Fidan Yaylalı, Ramazan boyunca oruç tutulması nedeniyle günlük öğün sayısı azaltıldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için bayramda normal yeme düzenine geçişte daha fazla yemek yeme eğilimi olabileceğini hatırlatarak, önerilerde bulundu, “Bayram ve sonrasında sayıca az öğünler ile yüklemeler yapmak yerine az ve sık besin tüketmek daha doğrudur. 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde sağlıklı beslenme düzenin geri dönüş yapmak gerekmektedir. Böylece vücudun eski düzenine geri dönüşü sağlanmalıdır.

Özellikle Ramazan boyunca yapılamayan, örneğin kahvaltı öğünü tatili de düşünürsek epey yüklü olması konusuna özellikle dikkat etmeliyiz. Ramazan boyunca kazandığımız gece yemek yeme alışkanlığı da kesinlikle Ramazanın sona ermesiyle hayatımızdan çıkarılmalıdır. Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri Ramazan sonrası gece yemek şeklinde hayatımızda kalması oldukça kilo aldırıcı olacaktır. Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem vermek gerekir. Ayrıca diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanların diyetlerini bozması kötü metabolik kontrole sebep olabilir. Ayrıca sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin artırılması anlamında günlük yürüyüşler yapılmalıdır. Fiziksel aktivitenin bağırsak hareketlerini artırıcı, kan şekeri ve kolesterolünü azaltıcı, kilo kaybetmeye yardımcı olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu. Gelenek üzere bayramda tatlı tüketiminin artacağına dikkat çeken Endokrinoloji Uzmanı Dr. Güzin Fidan Yaylalı, şeker, çikolata ve tatlı tüketiminde abartıya kaçmamak gerektiğini ifade etti. Dr. Yaylalı, “Tatlılar hacim olarak küçük olup, az doygunluk veren yiyecekler olmasına karşın kalorileri yükleri oldukça fazladır. İkram edilen her tatlıyı tüketmemek, hamur tatlıları, kızartılan tatlılar yerine daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek daha doğrudur. Her bayram ziyaretinde gidilen yerde ikram edilen tatlı tüketilirse bu süreç boyunda kilo alınabilinecek kadar fazladan enerjiyi tatlılardan alabiliriz. Bu nedenle günde bir porsiyondan fazla tüketmemeye bayram boyunca özen göstermeliyiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı