REKLAMI GEÇ

“YAŞ YETMİŞ, İŞ BİTMİŞ DEMEYİN, GEZİN, GÖRÜN, KİTAP OKUYUN, BULMACA ÇÖZÜN”

“YAŞ YETMİŞ, İŞ BİTMİŞ DEMEYİN, GEZİN, GÖRÜN, KİTAP OKUYUN, BULMACA ÇÖZÜN”

Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Çağırıcı, Alzheimer hastalığına yakalanmamak için beyni zinde tutacak faaliyetlerde bulunulması gerektiğini belirterek, “Yaş yetmiş, iş bitmiş demeyin, gezin, görün, kitap okuyun, bulmaca çözün, sosyal faaliyetlerde bulunun” dedi.

/ DENİZLİHABER / 16 Eylül 2011 Cuma, 14:37

Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi Başkanı Günay Kahraman, Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Sultan Çağırıcı ve Yönetim Kurulu Üyeleri Kader Kurhan ve Tülay Çetin ile birlikte, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı yaptı.

Faaliyet düzenlediler
21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle, 18-25 Eylül tarihleri arasında yapacakları faaliyetleri duyurmak amacıyla basın toplantısı yaptıklarını ifade eden Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi Başkanı Günay Kahraman, dernek olarak temel amaçlarının, hastalara ve hasta yakınlarına yardım etmek olduğunu belirterek, “Bu hastalığın erken tanınmasını sağlayıp, hasta ve hasta yakınlarının hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

Denizli’de 5 bin civarında Alzheimerli var”
Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi Başkan Yardımcısı Uzman Dr. Sultan Çağırıcı, her 7 saniyede Dünya nüfusuna yeni bir Alzheimer hastası eklendiğini, Türkiye’de 400-500 bin civarında, Denizli’de ise 5 bin civarında Alzheimer hastası olduğunu belirtti.

“Sosyal ilişkilerimizi sıkı tutmalıyız”
Alzheimer hastalığının genellikler 65 yaş üzerinde görüldüğünü ve önce kelimeleri unutmak şeklinde başlayıp, daha sonra hastayı yatağa bağımlı hale getirdiğini dile getiren Çağırıcı, “Unutkanlık kader değildir. Alzheimer, görülme sıklığı hızla artan bir hastalık. Yalnız yaşayan insanlarda bu hastalığın görülme riski daha çok. Mutlaka sosyal ilişkilerimizi, arkadaş, dost, akraba ilişkilerimizi sıkı tutmalıyız” dedi.

Hastalığa yakalanmamak için neler yapılmalı?
Alzheimer hastalığına yakalanmamak için beyni zinde tutmak gerektiğini söyleyen Çağırıcı, “Yaş şetmiş, iş bitmiş dememeli, yeni şeyler öğrenmek için çabalamalıyız. Zihni zorlayan faaliyetlerle uğraşmalı, televizyon izlemek yerine kitap okumalı ve bulmaca çözmeliyiz. Gezip görüp, mümkün olduğunda sosyal faaliyetlerde bulunarak, zihni zinde tutmalıyız. Haftada 2-3 gün, 45 dakika ya da 1 saat tempolu yürümek ya da koşmak, hastalık nedeniyle vücutta oluşan zehrin atılmasını sağlıyor. Spor da çok önemli” diye konuştu.

Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi’nin, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle, 18-25 Eylül tarihleri arasında yapacakları faaliyetler şunlar:
-18-21-24-25 Eylül günlerinde Teras Park AVM’de, 24-25 Eylül’de Forum Çamlık AVM’destand açıp, hasta yakınlarına ulaşacaklar. Halk otobüsleri ve duraklara, hastalıkla ilgili afişler asarak vatandaşlara hastalığı tanıtacaklar.
-21 Eylül Çarşamba günü, 09.00-10.00 saatleri arasında, Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk koyacaklar.
-21 Eylül Çarşamba günü 10.00-11.00 saatleri arasında, balon uçurma etkinliği
-11.00-11.40 saatleri arasında, Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda, “Unutsalar da Artık Unutulmayacaklar” isimli tiyatro gösterisi
-11.40-13.00 arası Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda, Kuantum Eğitmeni Ebru Demirhan, “21 Eylül’e farklı bir bakış, hatırlamak’ konulu bir seminer verecek.
13.00-18.00 saatleri arasında Candoğan Parkı önünde açacakları stantta bilgilendirme yapacaklar.

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı Köseoğlu İş Merkezi No: 61/601 Denizli adresindeki Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi’ne, 242 63 40 numaralı telefondan ulaşılabilir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı