REKLAMI GEÇ

DENİZLİ’NİN FOSİLLERİNE MÜZE

DENİZLİ’NİN FOSİLLERİNE MÜZE

Denizli’de çıkarılan fosiller, camdan yapılacak ‘fosil’ müzesinde sergilenecek.

/ DENİZLİHABER / 23 Kasım 2010 Salı, 19:33

Temel kazıları devam eden Hükümet Konağı ve Meydan Projesi kapsamında, Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi önderliğinde, Uğurlu Oto Cam ve Denizli Valiliği tarafından, fosil müzesi kurulacak. Fosil müzesi, yaklaşık 80 dönümlük alan üzerine kurulacak meydanda oluşturulacak arkeoloji ve etnografya müzelerinin bir bölümünde yer alacak. Fosil müzesinde, Denizli ve çevresinde bulunan 100’e yakın traverten ocağından çıkartılan fosiller sergilenecek.

“Fosil müzesi Denizli’ye çok yakışacak”
Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Özer Tunçtürk, Denizli’nin tekstil ve konfeksiyondan sonra, mermer ve travertenin de başkenti olduğunu belirterek, “İrili ufaklı 100’e yakın traverten ocağında, odaya kayıtlı jeoloji mühendisleri görev yapıyor. Travertenin başkenti Denizli’ye fosil müzesi çok yakışacak. Özellikle Kaklık Bölgesi yakınlarında bulunan Ballık Boğazı’nda, çok büyük rezervli ve kaliteli traverten yatakları bulunuyor. Burada traverten üretimi gece gündüz yapılıyor. Traverten bloklarının çıkartılmasında ve kesiminde ise odamıza üye mühendislerimiz görev alıyor” dedi.

“Fosiller çekmecelerden kurtarılmalı”
Denizli’nin çok eski yıllarda, denizle kaplı olduğunun ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığının bilindiğini hatırlatan Tunçtürk, “Onun için kesilen traverten bloklarından, bozulmadan günümüze kadar gelen fosiller veya fosil parçaları çıkıyor. Bu parçalar, ocak sahipleri tarafından, dolaplarda veya çekmecelerde muhafaza ediliyor. Bu fosillerin ocaklardaki çekmecelerden ve depolardan kurtarılarak, yeni çıkanlarla birlikte bir müzede sergilenmesi fikri oluştu. Kurmak istediğimiz müze için en uygun yerin, temel kazıları devam eden ‘Hükümet Konağı ve Meydan Projesi’ kapsamında yapılacak müzelerden biri olduğunu düşünüyorduk. Valimiz Yavuz Erkmen ile yaptığımız görüşmelerde mutabakat sağladık” dedi.

Mühendisler müze için fosil toplayacak
Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi üyelerine, ocaklarda çıkartılan traverten ve mermer blokları içindeki fosillerin, zarar verilmeden kesilerek alınması ve kurulacak müzede sergilenmek üzere odaya teslim edilmesi ile ilgi bilgi verdiklerini hatırlatan Özer Tunçtürk, “Fosiller binlerce yıllık, hatta bazı fosiller milyonlarca yıllık. Odamıza getirilen fosillerin içinde yengeç fosilleri, büyük kuyruklu hayvanlara ait olduğunu düşündüğümüz fosiller, büyük dişleri bulunan canlılara ait diş fosilleri ve çene fosilleri bulunuyor. Ocakların depolarında ve çekmecelerde tutulan yüzlerce fosilin olduğunu da biliyoruz. Odamıza kayıtlı tüm üyelerimiz, görevli oldukları ocaklarda çıkartılan travertenlerin içindeki fosillerin, bozulmadan kesilerek çıkartılmasından ve odamıza tesliminden sorumlu olacak. Bu fosiller kurulacak müzede çıkartılan ocağın ismi ile sergilenecek” dedi.

Müzenin camları cam ustası Uğurlu’dan
Fosil müzesinin tamamen camdan yapılacağını, müze camlarının ise kırılmaya dayanıklı, buğulanmayan ve darbelere dayanıklı özel camlardan yapılacağını belirten Oda Başkanı Tunçtürk, “Meydan Projesi kapsamında açılacak müzelerin içinde oluşturulacak fosil müzesinin ziyaretçi sayısını ve müzelere olan ilgiyi çok arttıracağından eminim. Müzemiz, tamamen camdan yapılacak. Müze camlarımızı ise ilimizin gurur kaynağı Uğurlu Oto Cam üretecek. Kırılmaz, kurşun geçirmez, buğulanmaz camlardan yapılacak müzemizin içindeki ışık sistemi de fosilin özelliğine göre değişik renklerde özel olarak tasarlanacak. Uğurlu Oto Cam Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Duman, müze çamlarının hazırlanmasında destek verecek” dedi.

“500 bin yaşındaki fosili de sergilemek istiyoruz”
Kaklık Beldesi’ndeki bir mermer ocağında, 2002 yılında, işçiler tarafından bulunan modern insanın atası olarak bilinen 500 bin yıllık ‘Homo Erectus’ (dik durabilen insan) fosilinin, Pamukkale Üniversitesi’ndeki ve Ankara’daki Jeolojik Mirası Koruma Derneği’ndeki gerekli incelemelerin ardından, Denizli Müze Müdürlüğü’ne teslim edildiğini belirten Tunçtürk, “Bulunan fosil üzerinde yapılan 6 yıllık inceleme sonunda, insan fosilinin 500 bin yaşında olduğu, 20- 40 yaşlarında, siyah tenli bir erkeğe ait olduğu saptanmıştı. Ayrıca fosilin ait olduğu kişinin tüberküloz hastası olduğu da inceleme sonucunda ortaya çıkmıştı. Bu fosil, Denizli Müze Müdürlüğü’nde muhafaza ediliyor. Gerekli izinlerin alınmasından sonra, bu insan fosilini de kuracağımız fosil müzesinde sergileyebiliriz” dedi.

“Fosil müzesi çok ilgi görür”
Vali Yavuz Erkmen, Meydan Projesi kapsamında kurulacak fosil müzesi ile ilgili olarak, önümüzdeki aylar içerisinde, Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ile protokol imzalayacaklarını belirtti. Vali Erkmen de fosil müzesinin, çok fazla ziyaretçi çekeceğini ve büyük ilgi göreceğini düşündüklerini söyledi.

“Taş binalar birleştirilerek müze oluşturulacak”
Hükümet Konağı ve Meydan Projesi’nin, yaklaşık 80 dönümlük arazi üzerinde yer aldığını ve meydanın, 24 saat yaşayan bir yer olacağını ifade eden Vali Erkmen, “Meydan Projesi kapsamında Kız Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi’nin bazı bölümleri ve Öğretmen Evi tamamen yıkıldı. Moloz temizleme çalışmaları bitti. Alan, şimdiki valilik binasından, aşağıdaki Ulu Cami’ye kadar açıldı. Temel kazıları devam ediyor. Koruma Kurulu kararı olan mevcut Hükümet Konağı’nın tutularak, yeni Hükümet Konağı’nın yapılmasının amaçlanıldığı proje kapsamında, taş binalar birleştirilerek müze oluşturulacak” dedi. Yeni Hükümet Konağı ve Meydan Projesi kapsamında, yeşil alan ile birlikte, vatandaşların sosyal ve sanatsal faaliyetlerini yapabilecekleri, 24 saat canlı olarak tutulacak bir alanın oluşturulmasını planlandıklarını ifade eden Vali Erkmen, “83 bin metrekare alana sahip olacak olan projede, Ulu Cami’nin alt kısmından girilmek sureti ile üstteki Endüstri Meslek Lisesi taş binaları ile birleşerek, birbirini tamamlayacak şekilde büyük kısmı yer altında olacak olan müze yapılacak” diye konuştu.

“2011’de bitirilecek”
Meydan Projesi’nde, inşaat çalışmalarının da 2011 yılında bitirilmesini hedeflediklerini dile getiren Vali Erkmen, “Projenin gerçekleşmesiyle hem yeni Hükümet Konağı elde etmenin yanında, Denizli merkezde yıllardır eksikliği çekilen müzelere de kavuşulacak, ayrıca bir kent meydanı ile Türkiye’de diğer illere örnek olunacak. Bu meydan da 24 saat yaşanan bir meydan olacak. JMO Denizli Şubesi ile birlikte yapacağımız müzelerin bir bölümünde oluşturulacak traverten ocaklarından çıkartılan fosillerin sergileneceği müze çok fazla ilgi görür. Bu müze sayesinde ilimize gelen yerli ve yabancı konuklar, meydanımızı ve müzeleri ziyaret eder. Fosil müzesi çok güzel ve farklı olacak. Orada Denizli’nin belki de milyonlarca yıllık tarihi sergilenecek” dedi.

Yorumlar

bonecollector   -  Bağlantı 8 Mart 2013, 10:57

insanlar bunları çekmecelerinde tutmakla kalmıyor, para eden birşey sanıyorlar. yurtdışında pazarlama sevdası ile mermerlerle birlikte gönderiyorlar. yurtdışına çıkan fosillerle bölgedeki kültürel zenginliğimizi yitiriyoruz. yeni nesillere bölgemizi tanıtırken eksik ve bundan dolayı belki de yanlış aktarımlarda bulnuyoruz. Güncel ve eski fauna listelerini karşılaştırma imkanımızı yitiriyoruz. Üniversitede yerbilimleriyle ilgilnen bölümlerde fosillerle ilgilenebilecek kişiler mevcut! onlarla irtibata geçilirse bilim dünyasına veri kazandırmış ve bilme hizmet etmiş olurlar!bilgi paylaşarak çoğalır!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı