REKLAMI GEÇ

KELOĞLAN MAĞARASI ZİYARETÇİ BEKLİYOR

KELOĞLAN MAĞARASI ZİYARETÇİ BEKLİYOR

Acıpayam ilçesi Dodurgalar Beldesi’nde bulunan ünlü Keloğlan Mağarası yerli ve yabancı turistleri bekliyor.

/ DENİZLİHABER / 25 Haziran 2011 Cumartesi, 15:53

İsmi ile efsanelere konu olan ve 2003’te turizme açılan Keloğlan Mağarası’nı beldesinde bulunduran Dodurgalar, ‘Turizm Öncelikli Yöre Belediyeleri Listesine’’dahil oldu. Üç kilometre batısındaki Mallı Dağı’nda yer alan turistik mağara ile ünlü beldeye daha çok yatırım yapılmasını sağlamaya çalışan belediye, ‘Turizm Öncelikli Yöre Belediyeleri Listesine’ dahil olabilmek amacıyla 2008 yılından beri hem Bayındırlık ve İskan Bakanlığına hem de Devlet Planlama Teşkilatına başvuruda bulundu.Mağaranın sorumluluğunu üstlenen Dodurgalar Belediye Başkanı Deniz, 14 Ekim 2010 tarihinde yeniledikleri dilekçe ile Dodurgalar beldesinin ‘turizm öncelikli yöre belediyeleri listesine’ alınma talebini içeren dosyayı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na verdiklerini belirtti. Deniz, üçüncü kez yaptıkları Turizm Öncelikli Yöre Belediyeleri Listesine dahil edilme başvurusunun bakanlık tarafından değerlendirildikten sonra Devlet Planlama Teşkilatı’na gönderildiğini ve Dodurgalar kasabasının geçen ay Turizm Öncelikli Yöre Belediyeleri Listesine dahil edilme başvurusunun kabul edildiğini söyledi.

Turizm Öncelikli Yöre Belediyeleri Listesine dahil edilerek, hedeflerine ulaştıklarını dile getiren Deniz, “Beldemiz ve yöremiz için bu karar, çok önemli bir gelişmedir. Ayrıca Bayındırlık Bakanlığından da katkı alacağız. Beldemiz bu kapsama alındıktan sonra beldemizin turizm yönünden daha iyi tanıtılmasını sağlayacağız. Yapacağımız tanıtım faaliyetleri ile Keloğlan Mağarasına daha çok yerli ve yabancı turist çekeceğiz. Bu kapsama alınan beldemiz bir anlamda sınıf atlamış oldu” diye konuştu. Keloğlan Mağarası’nı 2010 yılında yaklaşık 20 bin kişinin ziyaret ettiğini bildiren Deniz, mağara çevresinde ve beldede yapacakları çalışmalarla önümüzdeki yıllarda daha çok ziyaretçi geleceğini kaydetti.

Keloğlan Mağarası’nın tarihçesi
Keloğlan Mağarası, Acıpayam ilçesinin yirmi kilometre güney doğusunda bulunan, Dodurgalar beldesinin üç kilometre batısındaki Mallı Dağı’nın doğu yamacında yer alıyor. Acıpayam ovasına hakim bir yerde olan mağarayı, Denizli-Antalya karayolu üzerinde olması nedeniyle Pamukkale’ye gelen yabancı turistlerle yerli turistler ziyaret ediyor. On milyon yılda su damlacıklarının yaratıcılığı ile oluştuğu tahmin edilen mağara, dikit ve sarkıtlarıyla damla taş ormanını andırıyor. Bölgenin en büyük mağarası konumundaki mağara, 145 metre uzunluğunda olup, astım hastaları tarafından büyük ilgi görmekte. İsmini bir efsaneden aldığına inanılan Keloğlan Mağarası, Dodurgalar kasabasında nefes darlığı çeken, astım hastası bir gencin, koyunlarını otlatırken tipiye yakalanıp kendini korumak için bu mağaraya girdiği ve mağaranın ısı ve nem oranından etkilenerek günlerce o mağarada uyuduğu, daha sonra nefes darlığı geçtiği için bu mağaraya Keloğlan Mağarası dendiği, başka bir söylentiye göre de kel olan ve çobanlık yapan bir gencin, sevdiği kıza bir türlü kavuşamadığı için kendini dağlara vurarak bu mağarada yaşadığı, bir süre sonra saçları çıkmaya başlayan gencin köyüne dönerek sevdiği kızla evlendiği ve mağaranın ‘Keloğlan Mağarası’ adıyla anıldığı iddia edilmekte…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı