REKLAMI GEÇ

Denizli’de iki merkezde koronavirüs testi yapılıyor, 15 dakikada sonuç veriyor

Denizli’de iki merkezde koronavirüs testi yapılıyor, 15 dakikada sonuç veriyor

Türkiye genelinde hızla yayılan koronavirüs vakalarının hızlı tespitini sağlayan testler Denizli’de de yapılmaya başlandı. Dün akşam Ak Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin’in duyurduğu sağlıkçıların işini kolaylaştıracak olan testler, Denizli’de iki merkezde yapılmaya başlandı. Testler sayesinde 15 dakikada sonuç alınabilecek, pozitif çıkanların tedavileri hızla başlayacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Mart 2020 Salı, 13:48

Koronavirüs salgının Türkiye’ye sıçramasının ardından tüm illerde tedirginlik başladı. Koronavirüs testlerini yapabilecek donanınım ve kitlere sahip olan kurumlar tartışılırken, Ak Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin’den gelen açıklama Denizlilileri rahatlattı.

İKİ MERKEZ TESTLERE BAŞLADI
Koronavirüs (kovid-9) testlerinin Denizli’de de yapılmaya başlandığının açıklanmasının ardından Denizli bu konuya kilitlendi. Kentte uygun şartları taşıyan 2 merkez belirlenirken, bu merkezler sağlık çalışanlarını zor duruma düşürecek gereksiz yoğunluğun oluşmaması için açıklanmadı.

ÖNCE HIZLI KİT KULLANILIYOR
Faaliyete başlayan iki laboratuvar, sağlık kurumlarından gönderilen şüpheli hastalar üzerinde iki ayrı test uyguluyor. İlk testler 15 dakikada sonuç veren hızlı test kiti kullanılarak yapılıyor. Bu test kitleri, muhtemel korona vakasını en kısa sürede tespit ederek, muhtemel enfekte kişilere de hızlı ulaşımı sağlıyor.

Testi pozitif çıkan hasta karantinaya alınırken, temas ettiği kişiler de tespit edilerek, onlara da bakanlığın belirlediği prosedürler dahilinde test uygulanıyor. Pozitif bulgular tedaviye alınıyor, diğerleri ise 14 gün kuralı işletilerek izole ediliyor.

İKİNCİ AŞAMA GENİŞ TARAMA
Denizli’de belirlenen iki merkez hızlı kitlerin yanı sıra ayrıntılı tarama da yapıyor. Bu taramalar şüphelinin korona virüsü taşıyıp taşımadığını net bir şekilde ortaya koyuyor, tedavi de bu sonucun alınmasının ardından başlatılıyor.

PAÜ’DEN “KONONAVİRÜS TANI YETKİSİ ALDIK” AÇIKLAMASI
Pamukkale Üniversitesi’nden açıklama yapılarak, PAÜ Merkez Laboratuvarı’nın, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanlığı tarafından COVID-19 tanı laboratuvarları yetkilendirmesi aldığı açıklandı.

Konu ile ilgili açıklamalar yapan PAÜ Hastaneleri Merkez Laboratuvar Koordinatörü Dr. Ahmet Çalışkan, PAÜ Hastaneleri olarak COVID-19 tanı laboratuvarı yetkilenme belgesine sahip olabilmek için gerekli asgari koşulları fazlasıyla sağladıklarını söyledi.

Dr. Çalışkan, laboratuvar bünyesinde iki adet Real Time PCR cihazı ve iki adet Biyo güvenlik Kabini Class IIA; yeterli sayıda alanında uzman araştırma görevlisi ve teknisyenin bulunduğunu söyledi. İhtiyaç duyulması halinde diğer anabilim dallarında bulunan PCR cihazlarının da bu tanıların konulmasında kullanılabileceğini söyleyen Çalışkan, şuan günlük 300 test kapasitesi ile çalışmalara başladıklarını, gerektiğinde günlük test sayısını ortalama bin teste çıkararak yalnızca Denizli’ye değil çevre illere de hizmet verebileceklerini vurguladı.

Yorumlar

Vermek İstemiyorum   -  Bağlantı 31 Mart 2020, 15:51

Diğer laboratuvarın adını da açıklar mısınız?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı