REKLAMI GEÇ

İranlı mülteciler Denizli’de, en uzun geceyi kutladı

İranlı mülteciler Denizli’de, en uzun geceyi kutladı

Sayıları her geçen gün artan Denizli’deki İranlı mülteciler, yılın en uzun gecesini kutladıkları geleneksel YALDA Gecesi için Edebiyat Dostları Derneği Lokali’nde buluştu.

/ DENİZLİHABER / 21 Aralık 2012 Cuma, 17:36

Sedat KURT

İran’dan turist olarak geldikleri Türkiye’de sığındıkları BM yetkilileri tarafından geçici olarak Denizli’ye gönderilen İranlı mülteciler, bir yılı aşkın zamandır hayalini kurdukları ülkelere gidecekleri günü bekliyor.

Denizli’nin farklı mahallerinde yaşamlarını sürdüren mülteciler, zaman zaman bir araya da geliyor. Buluşmalar çoğunlukla doğum günleri ve yüzlerce yıldır kutladıkları geleneksel günlerde gerçekleştiriliyor.

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu Denizli’deki İranlı mülteci sayısı bazı kaynaklara göre 600’ün üzerinde. 1 yılı aşkın zamandır Denizli’de yaşayan İranlıların hayallerinin başında ABD ve Avusturalya gibi ülkeler var. Hiçbiri Türkiye’de kalmayı düşünmüyor. Onlar için, bir başka alternatif ise Avrupa ülkeleri.

Sığındıkları BM Türkiye yetkilileri, istedikleri ülkelerle ilgili yazışmaların
tamamlanması sürecini geçirmek için Türkiye’ye sığınan ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu İranlılıları Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor.

İranlıların toplandığı kentlerden biri olan Denizli’de İranlı mültecilerin sayısı her geçen gün artıyor. Aralarında farklı kaynaklar ve imkanlar yakalayıp giden birkaçının dışında hiçbiri Türkiye’den ne zaman gideceğini bilmiyor.

Yaşadıkları zorluklar nedeniyle aralarındaki sosyal bağın gün geçtikçe güçlendiği İranlılar binlerce yıldır kutladıkları YALDA töreni nedeniyle Denizli’de bir araya geldi. Yılın en uzun gecesini kutlamak adına buluşan İranlılar, Edebiyat Dostları Derneği Lokali’nde hem çaldılar, hem söylediler.

Onlarca İranlı’nın buluştuğu gecede Acem Rüzgarı eserken, birbirinden güzel İran türküleri, bir az da olsan İranlı mültecilerin gurbet özleminin yarasını sardı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı