REKLAMI GEÇ

Tuncer, sağlıklı ilişkilerin kodlarını açıkladı

Tuncer, sağlıklı ilişkilerin kodlarını açıkladı

Sağlıklı bir ilişki kurmakta zorlanıyor musunuz? Çevrenizde gördüğünüz örnekler size uymuyor mu? Çok seviyorum ama yansıtamıyorum mu diyorsunuz? Sağlıklı ilişki için ne yapmak gerekli? Nelere dikkat etmeli? Sağlıklı ilişkinin kodları neler? İşte bu soruların yanıtları.

/ DENİZLİHABER / 15 Ocak 2013 Salı, 14:01

Empati Danışmanlık’tan Psikolojik Danışman Kemal Tuncer, bu kez sağlıklı ilişkiyi anlattı. Sağlıklı ilişki için ne yapmak gerekli?, nelere dikkat etmeli? Sağlıklı ilişkinin kodları neler? Tuncer, “Fromm’a göre ”En önemli aşama kişinin bir şey okumadan, radyo dinlemeden, sigara içmeden de kendisiyle yalnız olmayı başarabilmesidir. İşte bu, sevme yeteneğinin koşuludur” Olgun sevgi aslen yalnız olduğumuzu anladığımızda, çocukken yokluğuna dayanamadığımız şeylere artık gereksinim duymadığımızı anladığımızda, kendimizi bir bütün hissetmemiz için gerekli değerlerin yine kendimizde olduğunu anladığımızda oluşacaktır. Sağlıklı ilişkilerdeki eşler, kendisine saygısı olan ve kendinden memnun kişilerdir. Kendilerine ve eşlerine güvenirler, kendilerini koşulsuz bir biçimde severler” dedi.

Sağlıklı ilişkilerde koşulsuz sevgi beklentisinin olmadığını kaydeden Tuncer, “Böyle bir sevgi, bize yalnızca hayatımızın ilk 18 ayında gereklidir. Çünkü sonra gereksinimimiz kalmaz. Çünkü onu kendi kendimize verebilir hale geliriz. Koşulsuz sevgi, içimizden gelen bir durumdur. Ne tuhaftır ki, koşulsuz sevgiyi aramaktan vazgeçtiğimiz an, bizi tam da böyle seven birini bulup şaşırırız. Belki de bunun nedeni, kendimizi koşulsuz sevmekle, başkalarını da bu şekilde sevmeye davet ediyor olmamızdır” diye konuştu.

Sağlıklı ilişkilerde tarafların birbirini değiştirmeye ya da kontrol etmeye çalışmadığını kaydeden Empati Danışmanlık’tan Psikolojik Danışman Kemal Tuncer “Olgun bir sevgi ve birliktelik insanları olduğu gibi kabul eder. Basit bir işmiş gibi görünse de, sevginin en zor yanlarından biri, kendimizi ve karşımızdakini olduğu gibi kabul edebilmektir. Yaşam ve ilişkiler seçeneklerle doludur. Eğer biriyle birlikte olmayı seçip onu olduğu gibi kabullenmeyi başarıyorsak, gerçek sevgiden bahsedebiliriz. Karşımızdakini değiştirmeye çalışmak, bağımlı sevginin bir işaretidir ve denemiş olanlar bilir ki, bu yöntem asla işe yaramaz. Bireyin farkındalığı arttıkça, kendinden daha az gelişmiş olanlar tarafından anlaşılması güçleşir. Beş yaşındaki bir çocuk, üç yaşında olmanın nasıl bir şey olduğunu bilir, ama bunun tersi geçerli değildir. Bağımlı sevgi yorucudur, sağlıklı sevgi ise şefkatlidir, sarmalar” dedi.

Sağlıklı ilişkiler de bireylerin bağlılığı kabullendiğini de sözlerine ekleyen Tuncer, “Bağımlı sevgide bağlılık, kişiliğin kaybedilmesi şeklinde algılanır. Sağlıklı ilişkiler de ise durum tam tersidir. Bağlılık kişiliğin gelişmesidir. Bağlılığı kendimizi geliştirmenin bir yolu olarak kabul ederiz. Sevdiğimiz için, sevdiğimizle birlikte ve sevdiğimiz adına, kişisel zevklerimizin ötesine gideriz. Bağlılık, karşı koymaksızın diğer kişinin hayatımızdaki önemini ve değerini kabul etmektir. Onun iyi olması bizim için gerçekten önemli ve değerlidir. Davranışlarımızla ilişkiyi olumsuz yönde etkilememeye çalışırız. Bağımsızlığın canımız ne isterse onu yapmak değil, kendimize ve çevremizdekilere en az zarar verecek biçimde sorumluluğumuzu almak olduğunu anlarız. Kendini yönetme, sınırlamaları da kapsar ve olgun insanlar bağlılıklarını derinleştirmek için bu sınırları belirlemek zorundadır. Bağlılığımız sahip olduğumuz derin değerlerimizi ortaya koyarken, korkularımızın da aşılmasını sağlar” diye konuştu.

Empati Danışmanlık’tan Psikolojik Danışman Kemal Tuncer “Şair ne güzel ifade etmiş ”Eğer ben yalnız kendi işime, sen de yalnız seninkine bakarsan,
Birbirimizin umutlarına ışık tutmazsak
Hayat yine devam eder, ama dünya kurtulmaz
Sen sen olarak, ben de ben olarak birlikte olup
Elele tutuşalım, birbirimizdeki güzelliği keşfedelim
Bunu yapmazsak, durumumuz ümitsizdir” dedi.

Tuncer açıklamasının devamında ise sağlıklı birlikteliğin özelliklerini maddeler halinde sıraladı:
1.Bireyselliğe izin verilir.
2.Eşleriyle hem birleşmeyi hem de onlardan bağımsız bir birey olmayı başarabilirler.
3.Eşlerinin güzel yanlarının ortaya çıkmasına yardımcı olurlar.
4.Bir şey bittiği zaman, bunu olgunlukla kabullenirler.
5.Değişime ve yeniliklere açıktırlar, bunları bizzat denemekten kaçınmazlar.
6.Gerçek yakınlığı kurabilirler.
7.İsteklerini dürüst bir biçimde söylerler, bu özgürlüğün bilincindedirler.
8.Koşulsuz sevgi arayışında değildirler.
9.Kendilerini severler.
10.Sorumluluk almayı, bağlanmayı kabullenirler.
11.Eşlerine güvenirler, kısa ayrılıklardan zevk almayı bilirler.
12.Duygularını olduğu gibi göstermekten kaçınmazlar.
13.Gerekli mesafeyi korumayı bilirler.
14.Karşısındakini değiştirmeye ya da kontrol altına almaya çalışmazlar.

Empati Danışmanlık’tan Psikolojik Danışman Kemal Tuncer sözlerini “Sağlıklı sevginin, sağlıklı ilişkilerin yalnızca kendimiz olmayı başardığımız anda gerçekleştiğini, kendimizi bilmenin, kendimize yeter olmanın sevgimizin ve özgürlüğümüzün anahtarı olduğunu unutmayalım” diyerek bitirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı