REKLAMI GEÇ

AYSİAD krize karşı

AYSİAD krize karşı

Denizli’nin ilçe ve beldelerindeki ekonomik durumu incelemek ve yeni projeler üretmek için yola çıkan AYSİAD üyeleri, Çal, Çivril ve Gümüşsu’da incelemelerde bulundu.

/ DENİZLİHABER / 24 Haziran 2009 Çarşamba, 15:50

Avrasya Yönetici ve Sanayici İşadamları Derneği (AYSİAD) üyeleri, Denizli’nin, Çal ve Çivril ilçelerine bir iş gezisi düzenleyerek Işıklı yöresini inceledi. AYSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte dernek mensubu 50 kişilik bir grup Işıklı Gölü etrafına binlerce yıldır ekonomik hareketlilik getiren Türk insanının, tarih boyunca bırakmış olduğu kültür eserlerini de yakından inceleme fırsatı buldu.
Geziye, Çal Hançalar Beldesi’nde, Selçuklu döneminden kalan tarihi köprünün ayakları dibinde, belediye tarafından düzenlenen mesirelik alanda kahvaltı yapılarak başlandı. Kahvaltıya Çal Kaymakamı ve Hançalar Belediye başkanı da aileleri ile birlikte katıldı ve yörenin ekonomik yapısı ve küresel krizin etkileri hakkında bilgi alan işadamlarını bölgeye yatırım yapmaya davet ettiler.
Kahvaltıdan sonra Kayı Pazarı’ndaki kırık minareyi ziyaret eden işadamları, bölgeye ilk gelen Oğuz Türklerinin Selçuklular döneminde ekonomiyi canlandırmak amacıyla kurdukları sistem ve bıraktıkları eserler hakkında seyahate katılan Pamukkale Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selahattin Özçelik ve Prof. Dr. Ayfer Özçelik’ten bilgi aldı. Tarihi verilere göre Türkler bu bölgeye geldiklerinde, köprüler, hanlar ve pazarlar kurmuşlar ve yeni meslekler ve ticari örgütler geliştirmişler.
Çivril Çarşısını ve AYSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Pekdemir’in açtığı Pekdemir Çivril Şubesi’ni gezen AYSİAD grubu, Selçuklu Beylikler döneminden kalma ve Denizli Valiliğince restore edilen Emirhisar Camii’ni ziyaret ederek, bölgenin ilk büyük Türk yerleşim yeri olan Işıklı’da, Menderes Nehri’nin çıktığı kaynağı inceleyerek gölde yetişen balıklardan yapılan öğle yemeği yedi.
Gümüşsu Belediye Başkanı Hasan Bulut tarafından, Gümüşsu (Homa) Beldesi’ne davet edilen işadamları, kiraz bahçelerini, Gümüşsu Şelalesi’ni ve kiraz ihracatı için kurulan pazarı ziyaret ederek bölgede uygulanabilecek projeleri görüştüler. Avrasya Yönetici ve Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Koç, “Dernek olarak üyelerimizin özellikle kendi lokal çevrelerini tanıyarak ve Türk dünyası ile Orta Asya’dan başlayıp batı Avrupa Türklerine kadar uzanan bir bölgede dayanışma ve işbirliği yapmalarını amaçlıyoruz. Bu bağlamda tarihi ticari geçmişi olan, binlerce yıldır dünyaca ünlü ürünlerin üretildiği Denizli ilçe ve beldelerinin ekonomik durumunu, yaptıkları yenilikleri ve projeleri, buralardaki iş fırsatlarını ve ihracatı yapılan elma, üzüm, kiraz vb. ürünleri üyelerimize yerinde göstermek istedik. Geçmişten bugüne üretim geleneği olan bu yerler bizim için çok önemli. Yılların birikimine sahip işletmeler krize karşı destek ve önlemler zamanında alınmadığı için yok olmak üzereler. Halbuki çok basit çalışmalar ile bu yöre kendi geçimini sağlıklı ve kalıcı şekilde sürdürebilir. Bunun için gençlerin örnek alabileceği girişimcilere çok ihtiyaç var. Yurtdışı iş gezilerimize paralel olarak bölgemize yapacağımız ziyaretler sürecektir. Bu bölgedeki üreticilerimizi krize karşı tüm Türk dünyasına tanıtmak için çaba göstereceğiz. Yörede uygulanacak projelerde, belediyeler arası ve ticari kuruluşlar arası tecrübe alışverişi toplantılarında sivil toplum kuruluşu olarak her türlü katkıya hazırız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı