REKLAMI GEÇ

“Bakan değişti, sorunlar aynı”

“Bakan değişti, sorunlar aynı”

Eğitim-İş Denizli Şubesi Başkanı Osman Kandemir, Milli Eğitim Bakanı’nın değişmesine rağmen, sorunların ve zihniyetin aynı olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 24 Eylül 2009 Perşembe, 16:06

Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Osman Kandemir, yeni eğitim-öğretim yılına, artarak devam eden sorunlarla girildiğini belirterek, “Milli Eğitim Bakanı değişti ama sorunlar ve zihniyet aynı” dedi. Eğitime ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu belirten Kandemir, “Milli Eğitim Bakanlığı’na 2009 yılı için ayrılan bütçe 27.9 milyar TL olarak belirlenmiştir.Genel bütçe içerisindeki payı 10.82’dir. Üstelik bu rakamın da yüzde 66’sı olan 18.4 milyar TL’si personel giderlerine ayrılmıştır. Bütçeden Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan oran, eğitimin temel gereksinimlerini karşılamaktan çok uzaktır” dedi.

Öğretmen ve derslik açığının büyüdüğünü ve eğitimin paralı hale getirildiğini belirten Kandemir, “Öğretmen açığı kadar derslik açığı da eğitimde acil çözüm bekleyen sorunlardan biridir. Hala 40-50 hatta 70 öğrenci aynı sınıfta ders görmektedir. Sınavlara endekslenen eğitim sistemi, eğitimi dershane, özel ders, özel okul alanına kaydırmaktadır. Özel kurs ve dershanelerden yararlanma olanağı bulamayanların sınav kazanma şansları çok düşmektedir. Birçok aile daha iyi bir gelecek yaratmak için çocuklarını özel okullara göndermeyi zorunlu görmektedir. Sınavlar, dershaneler, özel dersler, özel okullar, test kitapları, yardımcı ders kitapları, dergiler ile büyük bir ekonomik pasta yaratılmış durumdadır” diye konuştu.

Kandemir, eğitime yeterli bütçe ayrılmaması nedeniyle, eğitim kurumlarının birer ticarethane olduğunu belirterek, “Eğitim kurumları birer ticarethane, okul müdürleri tüccar, öğretmenler tahsildar, öğrenci ve velisi müşteri durumuna düşürülmüştür” diye konuştu. İşsiz öğretmen sayısının çığ gibi büyüdüğünü ve okullarda yeterli memur ve hizmetli bulunmadığını ifade eden Kandemir, ders kitaplarının ücretsiz dağıtılmasını olumlu bulduklarını ancak ücretsiz dağıtılan kitapların, yeni sınav sistemi ile örtüşmediğini söyledi.

Eğitim sisteminin iflas ettiğini ifade eden Kandemir, “Bütçeden milli eğitime yeterince kaynak ayrılmaması, gereksinime yetmeyen okullar ve sınıflar, yetersiz öğretmen istihdamı, yönetimde gerici ve liyakatsiz kadrolaşma, yap-boz haline gelmiş bilimsellikten uzak müfredatlar ve sınıf geçme yönetmelikleri, bölgelerarası dengesiz dağılım ve adaletsizlikler, mesleki eğitime ve istihdama yönelik planlama ve politikaların olmaması, son YÖK’ün tek katsayı kararı ile mesleki eğitimden uzaklaşmanın yolunun açılması, Anayasa’nın 42’inci maddesinin uygulanmaması, parasız eğitim ve fırsat eşitliğinin olmaması gibi pek çok nedene dayalı olarak, eğitim sistemimiz artık iflas etmiştir. Eğitimimiz, AKP zihniyeti tarafından tarikat ve cemaatlerin insafına terk edilerek adeta medreseleştirilmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı