REKLAMI GEÇ

“BES üyelerine baskı yapılıyor”

“BES üyelerine baskı yapılıyor”

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası Denizli Şube Başkanı Yusuf Yurdakul, Sosyal Güvenlik Kurumu Denizli İl Müdürlüğü’nde performans uygulaması adı altında çalışanlar arasında ayrım yapıldığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 30 Temmuz 2009 Perşembe, 17:46

SGK Denizli İl Müdürlüğü önünde bir grup sendika üyesiyle birlikte basın açıklaması yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Denizli Şube Başkanı Yusuf Yurdakul, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) İl Müdürlüğü’nde kurum amirlerinin çalışanlar üzerinde baskı yaptığını belirterek, “Sosyal Güvenlik Kurumu Denizli İl Müdürlüğü’nde performans uygulaması adı altında, çalışan personel arasında bir süredir devam eden ayrımcılık giderek artmaktadır. Objektif kriterleri olmayan ve uygulamasının iş yerinde çalışanlar arasında huzursuzluk yaratmak ve kurum amirinin çalışanlar üzerinde baskı aracı olarak kullanmasından öte hiçbir faydası yoktur” dedi.

Yurdakul, “Performans uygulaması ve performans ücretleri kaldırılarak, çalışanlara insanca yaşayacak ücret ödenmelidir. Kurumda çalışan diğer personel ile üyelerimiz arasında ayrım yapılmaktadır. Bu ayrım kurum idaresinin bir süredir yapmış olduğu uygulamalarda açıkça görülmektedir. Sarayköy İlçesi’ne Sosyal Güvenlik Kurumu ilçe teşkilatının kurulması sırasında üyemiz Hasan Hüseyin Ünel’in görüşü dahi alınmadan Mayıs ayında 10 gün süreli geçici olarak görevlendirilmiş, geçici görevi bitmeden süre 1 ay uzatılmış, bu süre bitmeden 1 ay daha uzatılmıştır. 2 ay 10 gün geçici görevli olarak çalıştıktan sonra 24 Temmuz’da Denizli’deki görevine dönen üyemiz, yeniden 2 ay süre ile 28 Temmuz 2009 tarihinden itibaren Sarayköy İlçesi’ne görevlendirilmiştir. Yapılan görevlendirmede özellikle BES üyesinin seçilmesi ve çalışana herhangi bir bilgi verilmeden görevlendirme yapılması Anayasa’ya, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na, insan haklarına ve İLO sözleşmelerine aykırıdır” dedi.

BES üyelerinin ikramiyelerinin ödenmediğini de savunan Yurdakul şunları söyledi: “AKP iktidarının çalışanlar arasındaki iş birliği, dayanışma ve kardeşlik bağlarını koparmak, işyerinde çalışma barışını bozmak için çıkardığı performans uygulaması, SGK İl Müdürlüğü’nde uygulanmaktadır. Çalışanların sözde performansı ölçülerek, idareye yakın olan, hak aramayan, sesini çıkarmayan memurlara yüksek oranda performans ücreti ödenmekte, hakkını arayan, sesini çıkaran BES üyelerine düşük performans ücreti ödenmekte veya hiç ödenmemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çalışanlara yılda 2 kez ödenen ikramiye, Temmuz ayında ödenirken, BES üyelerinin ikramiyeleri kesilmiş, nedenini yazılı olarak soran üyelerimize net ve açıklayıcı bir bilgi verilmemiştir” diye konuştu.

5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası’nda, açıkça performans kriterlerinin idarece objektif olarak belirlenip, personele duyurulmasının belirtildiğini hatırlatan Yurdakul, “Yasa hükmüne dahi uyulmadan, hiçbir objektif değerlendirme yapılmadan BES üyelerine karşı keyfi uygulama yapılarak ikramiyeleri kesilmektedir. Yapılan uygulamalarda görüleceği üzere açıkça BES üyeleri hedef alınmıştır. Ekonomik yaptırımlar, cezalar, geçici görevlendirmeler yapılarak yıldırma politikası uygulanmaktadır. 657 Sayılı Kanun’un 10. maddesinde “Amir mahiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır.” ve Anayasa’nın 10. maddesi “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetmeksizin kanun önünde eşittir.” hükmüne rağmen, Denizli SGK İl Müdürlüğü’nde açıkça BES üyelerine karşı eşit ve hakkaniyet içinde olmayan bir uygulama başlatılmıştır. Yapılan uygulamalar sendikamızca yargıya taşınmış, açılan davalar lehimize devam etmektedir. Bundan böyle SGK İl Müdürlüğü’nde yapılan hukuksuz uygulamaların takipçisi olacağız, yapılan hukuk dışı uygulamaları basın ve kamuoyu ile paylaşıp, yargıya taşıyacağız. Yapılan baskı ve yıldırma politikası bugüne kadar sonuç vermemiştir, bundan sonra da sonuç vermeyecektir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çalışma barışının sağlanması, ancak tüm çalışanlar arasında her hangi bir ayrımcılığa gidilmeden eşit ve hakkaniyet içinde yapılacak bir uygulama ile mümkün olacaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı