REKLAMI GEÇ

“Darbeciler yargılansın”

“Darbeciler yargılansın”

Bundan tam 29 yıl önce bugün yapılan askeri darbe, güncelliğini koruyor. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin, 29’uncu yıldönümünde yapılan açıklamalardaki ortak dilek, darbecilerin yargılanmasının istenmesiydi.

/ DENİZLİHABER / 12 Eylül 2009 Cumartesi, 23:38

Birçok kimsenin gözaltına alındığı, fişlendiği, yargılandığı, idam cezası aldığı 12 Eylül 1980 darbesinin, 29’uncu yıldönümünde yapılan açıklamalarda, darbecilerin yargılanması istendi. İşte o açıklamalardan bazıları:

‘Darbenin son aşaması,
AKP eliyle gerçekleştiriliyor’
DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, 12 Eylül 1980 darbesi ile hukuk, adalet ve bilimin yok edildiğini söyledi. Erçelebi, 12 Eylül darbesinin, siyasal, ekonomik ve sosyal hedeflerine ulaştığını belirterek, “Bu hedeflerin son aşaması olan ülkemizi çağdaş dünyadan kopararak Ortadoğululaştırma projesi de günümüzde AKP eliyle yaşama geçirilmektedir. AKP’nin kökleri 12 Eylül darbesinden beslenmiştir. O gün 12 Eylül darbesini yaptıran güç, bugün yine Ortadoğu’da Türkiye’ye çok farklı roller biçmektedir. Ne yazık ki bu güçler, bu rolleri oynamaya hazır olan siyasi uzantılarını bulmakta da gecikmemiştir” dedi. Erçelebi, “Türkiye’de darbe istenmiyorsa, öncelikle 12 Eylül yargılanmalıdır. Darbe yapılmış ülkelerde diktatörler ve darbeciler yargılanıp mahkûm edilmiştir. 12 Eylül darbecilerinin hâlâ yargılanamamış olması, ülkemizde demokrasinin kurumsallaşmamasının ve irtica toplumuna doğru evrilmenin en büyük faktörlerinden biridir. Yapılması gereken işlerden birisi de 12 Eylül Anayasası’nın geriye kalan anti demokratik maddelerin değiştirilmesidir. Mevcudunun onarımı üzerinden toplumsal uzlaşı daha kolay sağlanır” dedi.

‘Türkiye, sivil bir darbe ile karşı karşıya’
CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, “12 Eylül’ün sorumluları yargı önüne çıkarılmazken, hayali darbe senaryoları üretilerek, Ergenekon davasıyla, ülkenin yurtsever aydınları darbecilikle suçlanıyor. CHP’nin dokunulmazlıkların kaldırılması ve 12 Eylülcülerin yargılanmasının yolunun açılmasına yönelik önerilerine başbakan ‘sulu şaka’ sözüyle karşılık verdi. Türkiye, 12 Eylül’ün yarattığı acıları sona erdirmeden, yine onun ürünü olan bir sivil darbe ile karşı karşıyadır” dedi.

‘İrticai faaliyetlerin sebebi 12 Eylül’
CHP Merkez İlçe Başkanı Osman Bartal, “Ülkemiz ne yazıktır ki birçok darbe gördü yaşadı ancak hiç biri 12 Eylül darbesi kadar ağır yaralamadı. 12 Eylül darbesi günün koşullarında ülkenin çıkış yolu kalmadı gerekçesi ile yapılmış sonrasında tam bir faciaya dönüşmüş bir darbedir. Bugün ülkemizde yaşanan irticai faaliyetlerin temelinde ve cumhuriyet rejiminin tehlikede olmasının en büyük sebebi 12 Eylül darbesi ve o anlayıştır” dedi.

‘Darbecileri koruyan madde kaldırılsın’
TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fatih Yaşa, Türkiye’nin ne darbecilerle hesaplaşabildiğini ne de bu darbenin ürünü olan 1982 Anayasası’ndan tam anlamıyla kurtulabildiğini söyledi. Yaşa “2 Eylül askeri darbesi sadece gözaltılarıyla, işkenceleriyle, cezaevleriyle ve idamlarıyla değil, günümüze kadar etkisini hissettiren kurumlarıyla da hayatlarımızı etkilemiştir, etkilemeye de devam etmektedir. 12 Eylül ile birlikte 24 Ocak kararları tümüyle ve acımasızca uygulamaya konulmuştur; Türkiye devletin, siyasetin, ekonomi ve toplumsal yaşamın yeniden yapılandırıldığı önemli bir dönemece girmiştir. 12 Eylül Türkiye’yi geri götürmüş, yol açtığı ekonomik, sosyal, siyasal tahribatlar ülkemizi kötürüm kılmıştır. 12 Eylül aşılmaksızın Türkiye’nin siyasal, sosyal yaşamının normalleşmesi mümkün değildir. Bugün Türkiye’nin gerçek anlamda özgür ve demokratik bir geleceğe doğru adım atabilmesinin ilk koşulu darbecileri koruyan Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasıdır” dedi.

‘Darbenin sorumluları yargılansın’
Denizli Eğitim-İş Şube Sekreteri Arif Soylu, 12 Eylül darbesinin sorumlularının yargılanması gerektiğini söyledi. Soylu, “12 Eylül 1980 tarihinde, demokrasi, hukuk dışı arayışların ürünü olan ve ABD emperyalizmin kontrolünde gerçekleştirilen askeri darbe, ülkemizin aydınlık yüzü üzerinden buldozer gibi geçmişti. 12 Eylül’ün oluşturduğu korku düzeninin izleri günümüze kadar ulaşmıştır. Bunların izlerinin silinmesinde herkese sorumluluk düşmektedir. Sözde demokrasi havarisi kesilenlerin öncelikle yapması gereken darbeyi gerçekleştirenleri yargıya intikal ettirmektir. Ama görülen o ki ABD den izin alınmadan bunları gerçekleştirecek siyasi irade henüz ülkemizde oluşmamıştır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı