REKLAMI GEÇ

“Dilimizden vazgeçmeyiz”

“Dilimizden vazgeçmeyiz”

Türk Dil Bayramı nedeniyle açıklama yapan ADD Denizli Şubesi Başkanı Karaca, “Alfabeyi değiştirmeye yönelik hareketler kabul edilemez” dedi. Eğitim-İş Denizli Şubesi Mali Sekreteri İşlek de “Bir ulusun, tam bağımsızlığını koruması, dilini yaşatması ve geleceğe taşımasıyla olanaklıdır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 26 Eylül 2009 Cumartesi, 17:26

İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’nda toplanan Birinci Türk Dil Kurultayı’nın açılış günü olan 26 Eylül, Türkiye’de, Türk Dil Bayramı olarak kutlanıyor. Türk Dil Bayramı nedeniyle bir açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şubesi Başkanı Gülizar Biçer Karaca, “Büyük Türk devriminin içinde özel ve yaşamsal rolü olan Dil Devrimi, ulusallaşma sürecinin çok önemli yapı taşlarından biri olmuştur. Bir ulusun, ekonomik, siyasal, kültürel bağımsızlığını ve dünyadaki onurlu yerini korumasının, benliğine sahip çıkmasıyla, kendisine güvenmesiyle ve ulusal dilini bir zenginlik olarak yaşatması ve geleceğe taşımasıyla olanaklıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ‘Türk demek, Türkçe demektir’ diyerek dilimizin önemini vurgulamış ‘Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır’ vasiyeti ile bizlere büyük bir görev bırakmıştır” dedi. Karaca, son günlerde gündeme gelen alfabede değişiklik yapılmasına ilişkin çalışmaları da “Özellikle son günlerde gündeme gelen alfabeyi değiştirmeye yönelik hareketler ve Anayasa’nın değiştirilmez maddesi olan ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin Dili Türkçe’dir’ maddesinin sözde demokratik (!) açılımlar ileri sürülerek tartışmaya dahi açılması kabul edilemez” dedi. Karaca, Denizli halkının Türk Dil Bayramı’nı kutladı.

Eğitim-İş (Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası) Denizli Şubesi Mali Sekreteri Bayram İşlek de Atatürk’ün, çağdaşlaşma hareketinde, dil bağımsızlığını siyasal ve ulusal bağımsızlığın ayrılmaz parçası olarak değerlendirdiğini hatırlatarak, “Başöğretmenimiz Atatürk, dili, ulus olmanın en başta gelen ögesi olarak değerlendirmiş, ulusal duygu, düşünce ve yönelişin, ulusal benlik ve bilincin ulusal dile bağlı olduğunu vurgulamıştır. ‘Türk Milletinin dili, Türkçe’dir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yükseltmek için çalışır. Bir de Türk dili Türk Milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felaketler içinde ahlakını, ananelerini, hatıralarını, menfaatlerini, kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili Türk Milleti’nin kalbidir, zihnidir’ sözleri, Atatürk’ün dile verdiği önemi ve Türk dilini, Türklüğün en temel taşlarından ve en büyük zenginliklerinden biri olarak algıladığını ortaya koymaktadır. Eğitim-İş olarak diyoruz ki; Bir ulusun, tam bağımsızlığını ve dünyadaki onurlu yerini koruması, benliğine sahip çıkmasıyla, kendisine güvenmesiyle ve ulusal dilini bir zenginlik olarak yaşatması ve geleceğe taşımasıyla olanaklıdır. Türk Dil Bayramımız kutlu olsun” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı