REKLAMI GEÇ

EMO Başkanı’ndan zam uyarısı

EMO Başkanı’ndan zam uyarısı

Ege Bölgesi Enerji Forumu’nda konuşan Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Musa Çeçen, Ocak ayından itibaren elektrikte yeni bir zam furyası ile karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 12 Ekim 2009 Pazartesi, 18:27

Pamukkale Üniversitesi Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nin birlikte düzenlediği, Ege Bölgesi Enerji Forumu, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek forumun açılışında konuşan Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Musa Çeçen, enerjideki özelleştirmelerle ucuz, kesintisiz ve güvenilir enerji elde edileceğinin öne sürüldüğünü, ancak Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı hale getirildiğini söyledi.

‘Ocak’ta zam furyası ile karşılaşabiliriz’
Çeçen, dünyadaki doğalgaz, kömür ve petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen, Türkiye’de enerji fiyatlarının arttığını söyleyerek, “1 Ekim’den sonraki gibi, Ocak ayından itibaren elektrikte yeni bir zam furyası ile karşı karşıya kalabiliriz. Bunu enerji üretimindeki maliyetlere bağlayacaklar. Ancak maliyetlerde düşme olmasına rağmen, elektrik fiyatlarındaki artışın anlatılabilir bir durumu olamaz. Biz, bu konudaki gerçekleri halka anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

‘Ekonomik kriz, elektrik kesintilerini önledi’
Türkiye’de hissedilmeye başlanan ekonomik krizin, muhtemel yaşanacak olan elektrik kesintilerinin önüne geçtiğini belirten Çeçen, ”2008 yılı itibariyle ekonomik kriz yaşanmaya başlamasaydı ve sanayi üretimi aynı hızla devam etseydi, elektrik kesintilerine başlanacaktı. Elektrik üretim ve dağıtım merkezlerinde bizim meslektaşlarımız çalışıyor. Biz, buradan elektrik arzı ile ilgili güvenilir bilgileri alıyoruz. Bizim aldığımız bilgiler bu yöndedir” diye konuştu.

PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Kumsar, enerjinin 200 yıldır stratejik önemini korumaya devam ettiğini söyledi. Enerjide bugüne kadar kolay olanın, dışa bağımlılığın tercih edildiğini belirten Kumsar, güneş enerjisi, biyoenerji, rüzgar enerjisi gibi varlıklarını doğrudan güneşten alan yenilebilir enerjinin ihmal edildiğini vurgulayarak, Türkiye’de ulusal bir enerji politikasına ihtiyaç olduğuna işaret etti.

‘Denizli’deki tüm konutları jeotermalle ısıtmak için çalışma başlattık’
Kumsar, Denizli’nin güneş enerjisi ve jeotermal enerji yönünden çok zengin bir il olduğunu belirterek, ”Zengin jeotermal kaynakları var. Bürokrasiden ve belediyelerden kaynaklanan engeller nedeniyle bu zenginlik kullanılamamaktadır. Denizli’deki bütün konutları jeotermalle ısıtmak için 30 kilometre yakındaki bir kaynaktan jeotermal enerjiyi getirmek için çalışma başlattık” dedi.

Forumun açılış törenine, Denizli Vali Yardımcısı Nezvat Sinan, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu ve bilim adamları katıldı. Yarın sona erecek Ege Bölgesi Enerji Forumu’nda, ”Ekonomik kriz ve enerji”, ”Enerjide özelleştirme ve serbestleştirme” gibi konular tartışılacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı